
Mindig jönnek a sima, fehér cukorra olyan alternatívák, amelyeket nagyon egészségesnek kiáltanak ki, aztán néhány év múlva kiderül, hogy mégsem annyira egészségesek ezek a termékek, mint amennyire gondolnánk. A barna cukor sok esetben egészségesebb lehet, mint a fehér változata, azonban káros hatásai is lehetnek. Cikkünkben bemutatjuk a barna cukor előnyeit és hátrányait.
A barna cukor jellegzetes színét a melasz adja. Ez nemcsak nedvessé teszi a cukrot, de különleges ízt is kölcsönöz neki. A barna cukor tápértéke mindig attól függ, hogy mennyi melaszt használnak fel az elkészítéséhez. A következő tápanyagokat tartalmazza többek között: tiamin (B1-vitamin), riboflavin (B2-vitamin), niacin (B3-vitamin), B6-vitamin, folát (B9-vitamin), kalcium, vas, magnézium, foszfor, kálium, nátrium, cink.
Néhány tanulmány már lejegyezte, hogy milyen negatív hatásai, hátrányai lehetnek a barna cukornak. Az egyik, hogy magas a kalóriatartalma, és ehhez képest csak kevés olyan tápanyag található meg benne, amelyet a szervezet megfelelően tud hasznosítani.
A barna cukor olyan szénhidrátforrás, amely akár drasztikusan is megemelheti a vércukorszintet. Ez nemcsak a cukorbeteg személyek számára kedvezőtlen, hanem mindenkinek, hiszen a hirtelen vércukorszint-ingadozások inzulinrezisztenciát, majd 2-es típusú cukorbetegséget okozhatnak.
Amennyiben gyakran esszük, és szinte mindenhez ezt a típusú cukrot használjuk, fokozódhat a fogszuvasodás kockázata, hiszen a szájüregben található baktériumok cukor hatására savakat termelnek, ami erodálja a fogzománcot, és fogszuvasodást okozhat.
A cukor – beleértve a barna cukrot –, pontosabban annak rendszeres fogyasztása összefüggésbe hozható a krónikus betegségek, például a szívbetegségek, a 2-es típusú cukorbetegség és bizonyos ráktípusok fokozott kockázatával.
A barna cukornak előnyei is vannak. Az egyik, hogy sok értékes ásványi anyagot tartalmaz, például ilyen a kálium és a kalcium. A kalcium többek között a csontokat erősíti, míg a kálium a vérnyomást szabályozza.
A barna cukorban található melasz lágyan tartja a cukrot, ami kellemes ízt és aromát kölcsönöz a belőle készült ételeknek, süteményeknek.
A barna cukor kevesebb feldolgozáson megy keresztül, mint a fehér cukor, ily módon közelebb áll a természetes állapotához.
A barna cukor hátrányai közé tartozik, hogy még magasabb is lehet a kalóriatartalma, mint a fehér cukornak. Amennyiben nem mérsékelten fogyasztjuk, súlygyarapodáshoz vezethet.
Egyes esetekben a barna cukor több szennyeződést is tartalmazhat, hiszen kevesebb feldolgozási folyamaton megy keresztül, mint a fehér cukor.
Melaszt tartalmaz, amely nedvesen tartja, azonban egy idő után éppen emiatt könnyen össze is tapadhat, ami megnehezíti a felhasználását.
Amennyiben nem szeretnénk sem fehér cukrot, sem pedig barna cukrot fogyasztani, akkor próbáljunk ki más alternatívákat; ilyen például a kókuszcukor. A kókuszcukor tele van olyan tápanyagokkal, mint a vas, cink, kálium, illetve antioxidánsokat is tartalmaz. Mivel alacsonyabb a glikémiás indexe, mint a fehér cukornak, így kisebb hatást gyakorol a vércukorszintre.
A méz egy olyan természetes édesítőszer, amely vitaminokat, ásványi anyagokat és antioxidánsokat tartalmaz. Igaz, hogy sok egészségügyi előnye van, de azért a mézzel sem árt a mértéket tartani.
Mivel a steviának nagyon alacsony a kalóriatartalma, így nem emeli meg a vércukorszintet, vagyis alkalmas azok számára, akik csökkenteni szeretnék a cukorbevitelüket, és cukorbeteg személyeknek is javasolt a fogyasztása.