Friss Hirek

A burgonya sok magyar ember kedvenc étele – metélőhagymás-fokhagymás burgonyasaláta-recepttel

Hazánkban az egy főre jutó burgonyafogyasztás igencsak magas. A magyar konyha egyik legfontosabb alapanyaga, hiszen ezerféleképpen el lehet készíteni. Köretek közül első helyen szerepel. Sokan ódzkodnak a fogyasztásától, pedig egy igazi vitaminbomba a szervezetünk számára. Nemcsak vitaminokban és ásványi anyagokban bővelkedik ez a zöldség, hanem ásványi anyagokban is. Mutatjuk, hogy milyen tápanyagok vannak a burgonyában, és hogy ezek a tápanyagok pontosan milyen funkciókat is töltenek be a szervezetben.

A burgonya gazdag forrása a szénhidrátoknak. A szénhidrátok kulcsfontosságú energiaforrást jelentenek az izmok számára, amelyek üzemanyagot biztosítanak a testünknek, de fokozzák a teljesítményt, és segítik a regenerálódást is. A szénhidrátok fontosak az optimális fizikai és szellemi teljesítmény szempontjából is.

A burgonya gazdag forrása a C-vitaminnak is. Ez egy olyan antioxidáns, amely segíti a kollagéntermelést, az izomszövet egyik összetevőjét, és támogatja a vas felszívódását is. Ez a vízben oldódó vitamin antioxidáns hatással rendelkezik, és szinte minden zöldségben és gyümölcsben fellelhető.

Egy adag (kb. egy csészényi) burgonya több káliumot tartalmaz, mint egy banán. A kálium az izomműködéshez nélkülözhetetlen elektrolit. Izzadás során káliumot is veszítünk, így mindenképpen pótolnunk kell azt. A kálium egy kulcsfontosságú elektrolit, amely segít fenntartani a folyadék finom egyensúlyát.

B6-vitamint is tartalmaz ez a zöldség. A B6-vitamin vízben oldódik, és fontos szerepet játszik a szénhidrát- és fehérje-anyagcserében. Segít a szervezetnek a különböző testfehérjék felépítéséhez szükséges nem esszenciális aminosavak előállításában.

A burgonya a rostoknak is kitűnő forrása. A rostokkal kapcsolatban bebizonyosodott, hogy sok egészségügyi előnnyel járnak: csökkentik a vér lipidszintjét, szabályozzák a vércukorszintet, és fokozzák a jóllakottságérzetet.

A vas kitűnő forrása is ez a zöldség. A vas egy olyan ásványi anyag, amely részt vesz azon fehérjék előállításában, amelyek oxigént szállítanak a test minden részébe, beleértve az izmokat is.

A burgonya ugyan tartalmaz szénhidrátokat, de mértékkel fogyasztva még cukorbetegek is fogyaszthatják, főleg ha egészséges salátát készítünk belőle. Most egy ilyen recept következik.

Metélőhagymás-fokhagymás burgonyasaláta hozzávalói:

• fél kiló burgonya,
• 4-5 gerezd fokhagyma,
• 1 fej lila hagyma,
• 1 csokor metélőhagyma,
• 2 evőkanál olívaolaj,
• 1 evőkanál mustár,
• 1-1,5 liter víz vagy elkészült zöldséglé (ezt mi is nagyon könnyen tudunk készíteni),
• 2 evőkanál borecet.

Elkészítése:

Hámozzuk meg és karikázzuk fel a burgonyát, és főzzük puhára a zöldséglevünkben. Szűrjük le a levet, amiből nem fog sok maradni. A leszűrt levet tegyük félre. Aprítsuk fel a fokhagymát és a lila hagymát, tegyük egy salátástálba, adjuk hozzá a kihűlt burgonyát. Az olívaolajban és a megmaradt zöldséglében keverjük el a mustárt és a borecetet, és adjuk a salátához. Végezetül szórjuk meg a salátánkat apróra vágott metélőhagymával. A salátát behűtve fogyaszthatjuk.


Exit mobile version