Friss Hirek

A búzafű koleszterinszintet csökkent, és támogatja az emésztést

Egy tál búzafű piros szalaggal átkötve, elöl egy nagy masnival, a háttérben egy-egy tálka dió és mandula.

A búzafű kb. az 1940-es években kezdett elterjedni szerte a világon. Egy holisztikus szakember mutatta be ennek a csodanövénynek az egészségügyi előnyeit. Nézetei olyannyira elterjedtek, hogy egyre többen szerették volna kipróbálni a búzafű egészségre ható és betegségeket megelőző tulajdonságait.

A búzafű kiváló forrása számos vitaminnak és ásványi anyagnak. Megtalálható benne az A-, C- és E-vitamin, illetve olyan ásványi anyagokban bővelkedik, mint a vas, magnézium, kalcium. Aminosavakat is tartalmaz a búzafű. A vasat a szervezet többek között olyan fehérje előállítására használja, amely lehetővé teszi a vörösvértestek számára, hogy oxigént szállítsanak az egész szervezetben. A kalcium nemcsak az erős csontok felépítését és fenntartását segíti, hanem kulcsszerepet játszik a szív és az izmok megfelelő működésében is. A magnézium jelentős hányada, mintegy 60%-a a csontokban található meg. Ez a tápanyag számos biokémiai funkcióban vesz részt. Az aminosavak pedig olyan fehérjéket alkotnak, amelyekre szükség van a sejtek és a szövetek felépítéséhez és javításához.

A búzafű tehát nagyon sok előnnyel és pozitív hatással bír. Az egyik ezek közül nem más, mint hogy segíthet a gyulladás csökkentésében. A gyulladás a szervezet természetes válasza a szövetkárosodás megelőzésére. Kétféle gyulladástípus létezik: az akut és a krónikus. Akut gyulladás például akkor keletkezik, ha megvágjuk magunkat egy késsel. Krónikus gyulladás viszont akkor jöhet létre, ha dohányzunk vagy magas a koleszterinszintünk, de más okok miatt is kialakulhat a szervezetben krónikus gyulladás. A krónikus gyulladás azért is veszélyes, mivel ebből jön létre sokféle krónikus betegség, és emiatt az élettartam is sokkal rövidebb lehet, mintha nem szenvednénk krónikus gyulladásban. Számos tanulmány számolt be arról, hogy a búzafű gátolhatja azoknak a fehérjéknek az aktivitását, amelyek gyulladást keltenek a szervezetben.

Koleszterinre szüksége van a szervezetnek a megfelelő működéséhez, azonban ha túl sok koleszterinben gazdag ételt fogyasztunk, akkor a szervezet koleszterinszintje is megemelkedik. A magas koleszterinszint többek között olyan betegségek kialakulásához vezethet, mint a szív- és érrendszeri betegségek. Egy kutatásba olyan személyeket vontak be, akik magas koleszterinszinttel rendelkeztek. A vizsgálati alanyoknak 12 héten keresztül minden egyes nap búzafüvet is fogyasztaniuk kellett. A vizsgálati alanyoknak kivétel nélkül csökkentek a koleszterinértékeik.

Ahhoz, hogy a testünk egészséges maradjon és gördülékenyen működjön, mindenképpen erős és egészséges immunrendszerre van szüksége. Mivel a búzafű gazdag forrása az antioxidánsoknak, így biztosítani tudja az immunrendszer egészségét és megfelelő működését.

A búzafű gazdag forrása a klorofillnak is, amely a zöld színét adja a gyógynövénynek, és amely elméletileg a napfény energiáját tartalmazza. A klorofill számos egészségügyi előnnyel jár, hiszen antioxidáns hatásokkal rendelkezik. Nemcsak a bőr egészségét biztosítja, de a gyorsabb sebgyógyulást is megtámogatja.

A rost egy fontos tápanyag, amely segít megőrizni a bélrendszer egészségét. A búzafű is gazdag forrása a rostoknak. Amennyiben az étrendünk nem tartalmaz elegendő rostot, úgy székrekedés, illetve gyomor- és bélrendszeri betegség is kialakulhat.

A búzafüvet fogyaszthatjuk frissen préselve, por alakban, illetve ital formájában is beszerezhetjük. Remek turmixitalt is készíthetünk ebből a gyógynövényből. Párosítsuk gyümölccsel, zöldségekkel, gyömbérrel, citrommal és egy csipet kurkumával. De a turmixitalok variációja végtelen lehet, csakis a fantáziánk szabhat neki határt.


Exit mobile version