Friss Hirek

A cink csökkenti a fertőzések kockázatait – lenmagos-tökmagos cinkben gazdag turmixitalrecepttel

A szervezetünknek különféle tápanyagokra, azaz vitaminokra és ásványi anyagokra van szüksége. A cink kiemelt fontossággal bír, hiszen segíti a sejtek növekedését, a sebgyógyulást, illetve nagy szerepet játszik az immunrendszer megerősödésében is.

Többféle jel és tünet is utalhat arra, hogy valami nincs rendben az immunrendszerünkkel. Mutatjuk is, melyek ezek! Ha sokat idegeskedünk és stresszelünk, ha gyakran vannak szorongásos tüneteink, és az utóbbi időben azt vettük észre, hogy depressziós tüneteink vannak, azaz lehangoltak vagyunk, akkor minden valószínűség szerint cinkhiányban szenvedünk.

A cukor utáni sóvárgás is jele lehet annak, hogy a szervezetünk nem kap elegendő cinket. Amennyiben valamilyen bőrbetegséggel küzdünk, amely nehezen gyógyul, vagy gyakran küszködünk aknéval, az is egy jele lehet ennek a tápanyaghiánynak.

A cink az egész test sejtjeiben megtalálható, segíti a sejtek növekedését. Ez a tápanyag szükséges az enzimek, a fehérjék és a DNS aktivitásához. A szervezet nem képes cinket előállítani, ezt táplálékokból kell beszereznünk. A cink főleg az izomban és a csontokban tárolódik.

Egyes feltételezések szerint a meddőségnek is oka lehet, ha nincs elegendő cink a szervezetünkben. Mit okozhat még a cink hiánya? Például a gyerekeknél lassabb lesz a növekedés és a fejlődés. A cink hiánya hatással van az étvágyra is; ha azt vettük észre az utóbbi időben, hogy rossz az étvágyunk vagy lassú az emésztésünk, mindenképpen érdemes kivizsgáltatni magunkat.

A csökkent íz- és szagérzékelés, illetve a visszatérő influenza, megfázás és fertőzések is jelezhetik, hogy csak kevés cink van a szervezetünkben.

Tehát nagyon lényeges, hogy rendszeresen pótoljuk ezt a tápanyagot, hiszen megvédi a sejteket a szabad gyökök okozta károsodásoktól, illetve remek antioxidáns is a szervezet számára.

A cink fokozza az immunitást, javítja az étvágyat, és hatására még az emésztésünk is sokkal jobb lesz. A szervezetnek cinkre van szüksége a fertőzések leküzdéséhez. Azok az emberek, akiknek nincs a szervezetükben elegendő cink, jobban ki vannak téve a tüdőgyulladásnak és más fertőzéseknek. A gyermekek és az idősek gyakran szenvednek cinkhiányban.

A cink az agy hippokampuszában található meg nagyobb mennyiségben, ily módon pozitívan hat a gondolkodásra és a memóriára is. Kutatások igazolják, hogy jót tesz az agynak is, hiszen csökkenti a bennünket ért stresszt, illetve pozitív hatással van a memóriára és a hangulatra.

A cink segíti a növekedést és a fejlődést, éppen ezért nagyon hasznos tápanyag lehet terhesség alatt is.

Ez a tápanyag kulcsszerepet játszik a vércukorszint metabolizmusában, így jobb vércukorszint-szabályozást tesz lehetővé.

A cink hozzájárul a bőr egészségéhez, hiszen csökkenti a bőrbetegségek kialakulásának esélyét és a pattanások kialakulását.

A cink támogatja a bőr egészségét. Ha nincs elegendő cink a szervezetben, akkor különféle bőrproblémák alakulhatnak ki, mint amilyen az ekcéma is. A cinkkiegészítők azokat is segítik, akik lábszárfekéllyel küzdenek.

Egyes kutatások kimutatták, hogy a cink fontos szerepet játszik az életkorral összefüggő makuladegeneráció progressziójának megelőzésében és lassításában.

Turmixitalba is tehetünk olyan táplálékokat, amelyek gazdag forrásai a cinknek. A magvak és a diófélék sok cinket tartalmaznak, így ezekkel is gazdagíthatjuk a turmixitalunkat.

Lenmagos-tökmagos turmixital hozzávalói:

• 1 marék spenót,
• 1 kisebb cékla,
• kókuszvíz,
• méz,
• fahéj,
• egy evőkanál tökmag,
• egy evőkanál lenmag.

Elkészítése:

Először is őröljük meg a lenmagot és a tökmagot, majd hámozzuk meg a céklát, mossuk meg, és daraboljuk fel. Mossuk meg a spenótot is. Tegyünk mindent a turmixgépbe, majd turmixoljuk le a hozzávalókat. Öntsük egy pohárba, végül ízesítsük mézzel és fahéjjal.


Exit mobile version