Friss Hirek

A citrusfélék az ősz és a tél legfontosabb táplálékainak egyike – narancsos-kurkumás-fahéjas italrecepttel

A citrusféléket nagyon sokan kedvelik. Sokféle gyümölcs tartozik ebbe a kategóriába, többek között a narancs, a citrom, a lime, a mandarin és a grépfrút. Ma már nemcsak az őszi-téli szezonban, hanem egész évben elérhetők ezek a gyümölcsök, amelyek nagyon előnyösek a szervezetünk számára, mutatjuk is, hogy miért!

A citrusfélék nagyon sok hasznos és értékes tápanyagot tartalmaznak. Megtalálhatók bennük az élelmi rostok, a C-vitamin, a folát és a kálium is. Mivel csak kevés kalóriát tartalmaznak, így akkor is fogyaszthatjuk ezeket a gyümölcsöket, ha éppen fogyókúrázunk.

Élelmi rostja, a pektin a koleszterinhez kötődve segít annak a szervezetből történő kiürítésében, így értelemszerűen csökkenti a rossz, azaz az LDL-koleszterin szintjét.

A citrusfélék egyéb fontos tápanyagai közé tartozik a likopin, a B6-vitamin, a magnézium, a niacin, a fitonutriensek és a tiamin.

Magas C-vitamin-tartalma abban segít, hogy a bőrünk minél tovább üdén és fiatalosan nézzen ki. Ez a vitamin fokozza a kollagéntermelést, ami viszont segít megnövelni a bőr rugalmasságát. Nem véletlen, hogy sok kozmetikai termék tartalmaz C-vitamint. Legfőképpen a hámlasztókban van jelen ez a vitamin, ugyanis segít megszabadulni az elhalt hámsejtektől.

A citrusfélékben található C-vitamin a haj állapotán is sokat javíthat, ugyanis a hajban is fokozza a kollagéntermelést, amely erőssé varázsolja a hajszálakat, és csökkenti a hajtöredezettség kialakulásának esélyeit.

Amennyiben gyakori problémánk a fejbőr korpásodása, akkor nincs is más dolgunk, mint citromlé vagy limelé segítségével egy remek hajöblítőszert készíteni. Egy kancsóba öntsünk két liter vizet, majd facsarjunk bele fél citrom vagy fél lime levét, végül ezzel az eleggyel öblítsük le a hajunkat.

Ősszel és télen hajlamosak vagyunk a nassolásra és így a hízásra is. Ha azonban édességek és desszertek helyett mindig valamilyen citrusos gyümölcsöt fogyasztunk, tavasszal nem kell majd őrült fogyókúrába kezdenünk, hiszen a citrusfélék nagyon hatékonyan, szinte észrevétlenül segítik a fogyókúránkat, pontosabb egész egyszerűen nem engedik, hogy elhízzunk. Ennek az a magyarázata, hogy nagyon alacsony a kalóriatartalmuk, ellenben sok vizet és rostot tartalmaznak, amelyek könnyen eltelítenek, így kevésbé érezzük magunkat éhesnek.

Ősszel és télen már csak azért is javasolt rendszeresen citrusféléket fogyasztani, mivel remek antioxidáns, gyulladáscsökkentő, vírusellenes, antibakteriális és immunerősítő hatásokkal rendelkeznek.

A citrusfélékből sok minden készülhet. Most egy olyan italreceptet mutatunk be, amely nemcsak felmelegít a téli hónapokban, de még a gyulladáscsökkentésben is a segítségünkre lehet.

Narancsos-kurkumás-fahéjas ital hozzávalói:

• 1 nagyobb narancs,
• 1 citrom,
• 1 lime,
• 3 mandarin,
• 3 dl víz,
• 1 csipet fahéj,
• 2 csipet kurkuma.

Elkészítése:

Hámozzuk meg a narancsot, a citromot és a mandarint. Magozzuk ki, majd tegyük a turmixgépbe a gyümölcsöket. Adjuk hozzá a vizet és a limelevet, és turmixoljuk le. Öntsük ki egy pohárba, majd keverjük bele a melegítő fűszereket.


Exit mobile version