Friss Hirek

A gyors gyógyulás nem elérhetetlen álom – kurkumás-chiamagos zelleritalrecepttel

A testünk önmagától is képes elindítani a gyógyulási folyamatot, azonban mi magunk is sokat tehetünk a gyors gyógyulás érdekében, illetve annak eléréséért, hogy ne legyünk betegek.

Voltaképpen a gyógyulási folyamatnak 4 különböző fázisa létezik. Az első az úgynevezett koaguláció, amikor is a sérülést követően a szervezet csökkenti a sérült terület véráramlását, és ezzel elősegíti a véralvadást. A második a gyulladás, amikor is a közeli vérlemezkék által kibocsátott citokinfehérjék magukhoz vonzzák az immunsejteket, hogy segítsenek a fertőzések leküzdésében. Ilyenkor duzzanat keletkezik. A harmadik a proliferatív fázis, amikor is a fibroblasztsejtek és a kapillárisoknak nevezett kis erek a sérülés helyére nőnek, hogy a sérüléseknek tápanyagokat szállítsanak és szerkezeti támogatást nyújtsanak. A negyedik szakasz pedig az átalakulási fázis, amikor új szövet kezd kialakulni, és ilyenkor alakul ki a heg is.

A gyógyulási folyamat első lépése, hogy egészségesen élünk, rendszeresen mozgunk, és nem engedjük el magunkat, azaz mindent megteszünk annak érdekében, hogy elérjük az ideális testsúlyunkat. Az extra zsír ugyanis negatív hatással van a szervezet gyógyulási képességére. A túlsúly például extra stresszt jelent a műtéti sebekre is. Az elhízás ezen kívül oka lehet az érelmeszesedés, a cukorbetegség és az alvási apnoe kialakulásának. A cukorbetegség negatív hatással van a keringésre, ami csökkenti a gyógyulási esélyeket. Az érelmeszesedés során a felesleges artériás plakk akadályozza a sebgyógyulást, míg az alvási apnoe csökkenti a szervezetben keringő oxigén mennyiségét, amelyre szintén szükségünk van a zavartalan gyógyuláshoz.

Kulcsfontosságú, hogy olyan táplálékokat fogyasszunk, amelyek elősegítik a gyógyulást. Ilyen például a mediterrán étrend, amely fontos részét képezik a sovány fehérjék és az alacsony zsírtartalmú táplálékok. Sok omega-3 zsírsavat is tartalmaz, amely csökkenti a fertőzéseket, elősegíti az immunrendszer helyreállítását, és segíti a műtét utáni regenerációt is.

Fontos, hogy olyan tápanyagokat, nyomelemeket is vigyünk a szervezetünkbe, mint amilyen a réz és a cink, ugyanis ezek elősegítik a gyorsabb sebgyógyulást. A réz segít a szervezetnek a kollagén termelésében, a szelén megvédi a finom sejtmembránokat az oxidációtól, a cink pedig részt vesz a szövetek helyreállításában.

Ha gyorsan szeretnénk felépülni egy-egy betegségből, akkor kulcsfontosságú, hogy a vitaminokat is tartsuk szem előtt. Az A-vitamin serkenti a bőr regenerálódását, a C-vitamin küzd az oxidatív stressz és a gyulladás ellen, és segít a szervezetnek a kollagén szintetizálásában.

Bármilyen sérülést és műtétet követően nagyon fontos, hogy a megfelelő táplálékokat fogyasszuk és eleget aludjunk. A szervezetnek fehérjére van szüksége a sérült szövetek rekonstrukciójához és javításához. A testnek kalóriára van szüksége, hogy meggyógyuljon. Nem ilyenkor van itt az ideje a fogyókúrának és a böjtnek. Fontos az is, hogy megteremtsük a zsírok és a szénhidrátok egyensúlyát, ugyanis szénhidrátra van szükség az energiatermeléshez. Azonban az egyszerű szénhidrátokat korlátoznunk szükséges, ugyanis nagyon megemelik a vércukorszintet, ez pedig gyulladást generál, és akadályozhatja a gyógyulást is.

Az alvás is elemi, ugyanis ha nem alszunk jól, az stresszválaszt okoz a szervezetben.

A gyulladás megnehezíti a gyógyulást, ezért használjunk természetes gyulladáscsökkentőket, mint amilyen a kurkuma. A kurkuma bioaktív vegyülete a kurkumin, blokkolja a gyulladást a test minden részén. Ezen kívül támogatja az immunrendszert, a szívet, a májat és a vesét is.

A gyógyulást segíti még a stresszoldás is, a méregtelenítés és a rendszeres vízfogyasztás. A víz kulcsfontosságú az oxigén és a tápanyagok szállításához.

Gyulladáscsökkentőként egy remek italt is készíthetünk, mutatjuk a receptet!

Kurkumás-chiamagos zellerital hozzávalói:

• 1 kisebb zeller,
• egy csipet kurkuma,
• 3 db kelkáposztalevél,
• 1 teáskanál chiamag,
• 5-6 petrezselyemlevél.

Elkészítése:

Hámozzuk meg és daraboljuk fel a zellert, mehet is a turmixgépbe. Adjuk hozzá a megmosott kelkáposztaleveleket, a csipet kurkumát, a chiamagot és a petrezselyemlevelet. Turmixoljuk le. Ha nagyon sűrű, adhatunk hozzá egy kevés vizet.


Exit mobile version