Friss Hirek

A jó emésztés elérése és a székrekedés megelőzése egyszerű és természetes módszerekkel – lenmagos-fügés turmixitalrecepttel

Amennyiben nem jó az emésztésünk, az sok mindenre kihat, legfőképpen a hangulatunkra, hiszen kinek lesz jókedve, ha székrekedése van, vagy ki mer a munkahelyén étkezni, ha azt követően savas refluxa, hasmenése vagy puffadása lesz. Pedig az emésztés, a jó emésztés kialakítása és fenntartása csakis rajtunk, az életmódunkon, az étkezési szokásainkon múlik. Mutatjuk is, hogy milyen módszereket alkalmazzunk, milyen táplálékokat fogyasszunk, hogy ne legyenek gondjaink az emésztésünkkel!

Amennyiben nem jó az emésztésünk, úgy nagyon sok egészségi problémával kell szembenéznünk, ilyen például a hasi görcsök, a puffadás, a gyomorfájdalom, illetve a gyomorégés.

Léteznek olyan ételek, amelyek fokozzák a gyomor- és bélrendszeri panaszokat. Ilyenek a zsírban sült vagy olajban tocsogó ételek, a grillezett, a nagyon erősen fűszerezett ételek, a szénsavas üdítőitalok. Savas refluxot okozhat a kávé és még a dohányzás is.

Akkor lesz jó az emésztésünk, ha egészségesen táplálkozunk. Azonban nemcsak a táplálékok milyensége a lényeges, hanem az is elemi, hogyan eszünk, milyen gyorsan vagy lassan, mennyire rágjuk meg az ételt. Azt is figyelembe kell venni, hogy egyes ételeket milyen ütemben képes a szervezetünk megemészteni. A zsíros ételek hosszabb ideig maradnak a gyomorban, így azok nagyon nagy terhet rónak az emésztésre, azonban a könnyű, főként salátából álló étkezések nagyon hasznosak, mert nemcsak táplálóak, hanem könnyen emészthetők is.

A savas reflux és a fokozott gázképződés ellen mi magunk is sokat tehetünk. Az olyan zöldségeket, amelyek puffadást okoznak, érdemes megpárolni, mert így kisebb az esélye, hogy fokozott gázképződést és puffadást okoznak.

A gyomor savasságának csökkentésére fogyasszunk gyógyteákat, amelyeket készíthetünk mentából, zsályából, ánizsból, édesköményből és kamillából.

Székrekedés ellen is sok minden beválhat, például a savanyú gyümölcslevek, a zöldségek rendszeres fogyasztása, az aszalt gyümölcsök vagy az olívaolaj. Ne feledkezzünk meg a rendszeres folyadékfogyasztásról sem az étkezések között, hiszen a tiszta víz a legjobb emésztést fokozó ital.

Azok, akik gyors székrekedés-enyhítésre vágynak, megpróbálkozhatnak forró ital fogyasztásával. A legjobb, ha koffeinmentes italt választunk, de természetesen a forró kávé és tea is meghozza a várva várt eredményt. A meleg ital ugyanis felgyorsítja az emésztési motilitást, és a koffein a beleket is stimulálja.

A füge is gyors székrekedés-enyhülést kínál. Vagy reggeli előtt fogyasszunk el egy-két fügét, vagy este áztassunk be szintén egy-két fügét, és a vizet kortyolgassuk el reggel éhgyomorra. A füge azért is tudja eredményesen kezelni a székrekedést, mivel rostokban bővelkedik, ily módon segít az emésztésben, és még az emésztőrendszert is megtisztítja. Mivel élő mikroorganizmusokat is tartalmaz, így elősegíti az egészséges baktériumok termelődését a bélben.

Turmixitalt is készíthetünk füge hozzáadásával.

Székrekedést enyhítő fügés turmixital hozzávalói:

• 4 db füge,
• 2 dl kókuszvíz,
• 1 evőkanál őrölt lenmag.

Elkészítése:

Áztassa be a fügéket egy egész éjszakára kókuszvízbe. Másnap turmixolja le az őrölt lenmaggal egyetemben és már fogyaszthatja is.


Exit mobile version