Friss Hirek

A leggazdagabb magyar egyedüli tulajdonos lett egy energiacégben – Nem is akármelyikben

Másfél év kellett hozzá, hogy Mészáros Lőrinc tulajdonába kerüljön a komplett cég.

Mi történt? A herceghalmi EMvia Energiakereskedelmi Kft.-nek három tulajdonosa is volt, de ma már Mészáros Lőrinc az egyetlen – szúrta ki a Mfor. A korábbi tulajdonosok folyamatosan potyogtak ki a tulajdonosi körből.

Előzmények. A portál szerint első lépésként a Mészáros-csoport többségi tulajdonos lett a villamosenergia- és földgáz-kereskedelmi működési engedéllyel is rendelkező Central Energy Trade Kft.-ben (CET), ami az EMvia Kft. korábbi neve volt.

Több ebből

A második legértékesebb magyar influenszert is megbüntetheti a GVH
4 millió eurós befektetést kapott az okosparkolással is foglalkozó magyar Parkl

A CET Kft.-nek 2015 óta egyedüli tulajdonosa a balatonalmádi székhellyel rendelkező, a Banka-család tulajdonában lévő Tensor-Média-Print Kft. volt.

Mellé érkezett 2022-ben Mészáros Lőrinc érdekeltsége, mégpedig úgy, hogy az addigi egyedüli tulajdonos három részre osztotta a részesedését, a cég nevét pedig megváltoztatták EMvia Kft.-re.

Tavaly szeptemberben a Status Energy Magántőkealap 52,93 százalékos befolyása 78,43 százalékra nőtt. Az alapot a Mészáros által egyedüliként tulajdonolt Opus Global Befektetési Alapkezelő Zrt. menedzseli. A tulajdonosi arány 25,5 százalékos növeléséhez az kellett, hogy a Status Energy Magántőkealap megvásárolta a Tensor-Média-Print Kft. üzletrészét. Azaz Bankáék kiestek a tulajdonosi körből.

A maradék 21,57 százalékos rész a budapesti székhelyű Aapril Kommunikációs Kft. nevű társaságé volt, aminek egyedüli tulajdonosa mellé tavaly július közepén megérkezett a Gaius Magántőkealap. A Válasz Online 2021-ben írta meg, hogy a NER felsőelitje 43 titkos pénzalapot kezel, köztük a Nukleus Kockázati Tőkealap-kezelő Zrt.-t, ami a Gaius-t is menedzseli.

Miért érte meg ez a leggazdagabb magyarnak? A vállalkozás látja el villamosenergiával a Mészáros-csoport vállalatainak többségét.

A cég rendelkezik érvényes villamosenergia- és gázkereskedelemre vonatkozó engedéllyel, így biztosabbá válik a cégcsoporthoz tartozó vállalatok energiaellátása.

Az orosz–ukrán háború következtében kialakult energiaválság következtében drasztikusan megemelkedtek a villamosenergia- és földgázárak. Az ehhez kapcsolódó finanszírozási nehézségek miatt csökken a piacon aktív energiakereskedők száma és egyre nagyobbak az energiához jutás költségei, ami a vállalatcsoportba tartozó cégek biztonságos, eredményes működését is veszélyeztetheti, írták még 2022 novemberi közleményükben Mészárosék, amit a Forbes is megírt.

The post A leggazdagabb magyar egyedüli tulajdonos lett egy energiacégben – Nem is akármelyikben appeared first on Forbes.hu.


Exit mobile version