Friss Hirek

A méz, azaz a folyékony arany egészségügyi előnyei

Karácsonyi asztalon egy bögre tea fahéjrudakkal, két üveg méz, fenyőág, karácsonyi dekorációk.

Télen gyakran fogyasztunk mézet, csak úgy önmagában, vagy ízesítjük meg ezzel a finomsággal a gyógyteánkat. Jól is tesszük, hiszen ezernyi egészségügyi előnye ismeretes. Cikkünkben a méz egészségre gyakorolt pozitív hatásait mutatjuk be, illetve néhány olyan információt is olvashat, amelyekről lehet, hogy eddig nem hallott.

Ha energiahiányban szenvedünk – márpedig ez télen gyakran előfordul –, akkor mindenképpen érdemes mézet fogyasztani, ugyanis fokozza az energiaszintet. A mézben lévő glükóz szinte azonnali lendületet ad a testünknek, és segít is fenntartani ezt az energiát.

Télen gyakori, hogy megfázunk vagy influenzásak leszünk. Ilyenkor az egyik gyakori tünet nem más, mint a köhögés. A méz nagyon hatékony a köhögés csillapításában. Fogyaszthatjuk meleg gyógyteában elkeverve, de önmagában is nagyon hasznos a nyers méz, hiszen tele van vitaminokkal, ásványi anyagokkal és antioxidánsokkal.

A vérünk vörösvértesteket és fehérvérsejteket is tartalmaz. A méz abban is a segítségünkre lehet, hogy ezek a vörösvértestek és fehérvérsejtek jobban teljesítsenek. Mivel pozitívan hat a vörösvértestekre, így fokozódik a szervezet oxigénellátása. A méz a fehérvérsejtek szintjét is segít fenntartani, ily módon pedig segít a fertőzések és vírusok elleni küzdelemben.

A méz egy természetes édesítőszer. A benne lévő glükóz és fruktóz megfelelő kombinációja segít fenntartani a megfelelő vércukorszintet is, azaz aktívan részt vesz a vércukorszint szabályozásában.

Néhány tanulmány azt jegyezte le, hogy a méz rendszeres fogyasztása pozitívan hat a memóriára is. Idősebb embereken végzett kutatások is azt igazolják, hogy a méz mértékkel, ám rendszeresen történő fogyasztása nagyon jót tesz a kognitív készségeknek, ily módon hatékony lehet az olyan neurodegeneratív betegségek megelőzésében, mint a demencia vagy az Alzheimer kór.

A méz az emésztőrendszer működését és egészségét is javítani tudja, csökkentve ezzel a gyomorproblémák, a fokozott gázképződés és a székrekedés esélyét. A méz probiotikus hatással is rendelkezik, ily módon is hat az emésztőrendszerre, ezzel az immunrendszert is megtámogatja.

A méz nemcsak a köhögést csillapítja, de torokirritáció esetén is számíthatunk rá. Amennyiben hajlamosak vagyunk a szezonális allergiára, úgy a méz segíthet a tünetek csillapításában.

A méz nem csak belsőleg fejti ki pozitív hatásait. Külsőleg is alkalmazhatjuk például sebekre és égési sérülésekre. Régebben még lábszárfekélyt is kezeltek méz segítségével.

A méz olyan tápanyagokat is tartalmaz, amelyek segítenek az alvás szabályozásában. Mivel javítja a hangulatot, így segítheti a könnyebb elalvást, hiszen lefekvés után nem stresszelünk, nem leszünk idegesek, így az alvás is sokkal könnyebben megy majd.

A méz antibakteriális hatásokkal rendelkezik, ez a hatás pedig segít az immunrendszer megerősítésében. A méznek ismertek a gombaellenes tulajdonságai és hatásai is.

A méz nemcsak antibakteriális, hanem antioxidáns hatásokkal is bír. Segít a bőr tisztításában. Egy remek arcmaszkot is készíthetünk, hogy a bőrünk felfrissüljön. Keverjünk össze 2 evőkanál túrót, egy evőkanál mézet és pár csepp citromlevet. Tisztítsuk meg az arcbőrünket, vigyük fel a maszkot az arcunkra. Hagyjuk rajta 20 percig, majd bő vízzel mossuk le.


Exit mobile version