
A kávéval kapcsolatban nagyon sok tudományos kutatás folyt és tanulmány született. A legújabb kutatások szerint amennyiben a kávét tejjel fogyasztjuk, úgy a gyulladáscsökkentő hatásait élvezhetjük ki. A tanulmány azt írta le, hogy a tejjel hígított kávé jelentősen fokozza az immunsejtek gyulladáscsökkentő hatásait.
Amikor kórokozók, azaz vírusok, baktériumok vagy gombák kerülnek be a szervezetünkbe, akkor az immunrendszerünk fehérvérsejteket küld a célhelyre, hogy elpusztítsa ezeket a kórokozókat, mikroorganizmusokat. Ilyenkor gyulladás keletkezik a szervezetben, de ez voltaképpen jó gyulladás, hiszen ilyenkor védekezik a szervezet a kórokozókkal szemben. Azonban a gyulladás hosszabb ideig is jelen lehet a szervezetben, például ha hosszabb ideig indít támadást az ízületek ellen, akkor ízületi gyulladás alakulhat ki.
Az antioxidánsok nagyon hatékonyak a gyulladások leküzdésében. Ilyen antioxidánsok például a polifenolok, amelyek javarészt megtalálhatók a zöldségekben, gyümölcsökben. A polifenoloknak kulcsszerepük van az oxidatív stressz csökkentésében, amely köztudottan gyulladást kelt a szervezetben. Ezek a polifenolok az immunsejtek gyulladásgátló hatásait is fokozni tudják, így jelentősen csökkenthetik a szervezetben kialakult gyulladást.
A vizsgálatok kimutatták, ha ezeket a polifenolokat fehérjékkel kombináljuk, akkor a gyulladáscsökkentő hatásuk még kiemelkedőbb lesz. Ezért azt gondolják, hogy a kávé, amely kávébabból készült, erős antioxidáns hatással rendelkezik. Ha a kávét tejjel vagy más tejkészítménnyel fogyasztjuk, akkor még lenyűgözőbb lesz a gyulladáscsökkentő hatása.
Milyen előnyei vannak még a kávénak? A kávé koffeint tartalmaz. A koffeinnek pedig energianövelő hatásai is vannak. Amikor stresszesek, feszültek vagyunk, nehezen tudunk a munkánkra koncentrálni. Viszont ha elfogyasztunk egy csésze kávét, sokkal nagyobb lesz a lendületünk, és sokkal több lesz az energiánk is.
A kávé magas antioxidáns-aktivitást mutat. A feldolgozatlan kávébabban mintegy ezer antioxidánst mutattak ki az eddigi vizsgálatok. Az antioxidánsok hatékonyan küzdenek a gyulladás ellen, amely számos krónikus állapot kiváltó oka, beleértve az ízületi gyulladást, az érelmeszesedést és számos ráktípust. Az antioxidánsok azonban semlegesíteni tudják a szabad gyököket, amelyek oxidatív stressz okoznak, és krónikus betegségekhez vezethetnek.
A kávéban található koffein fokozni tudja az agyi aktivitást is. Egy vizsgálatba olyan embereket vontak be, akiknek koffeinkiegészítőket kellett fogyasztaniuk. A koffeinnel kezelt csoport tagjainak javult a memóriájuk és reakcióidejük, a kontrollcsoport tagjai azonban nem mutattak pozitív változást ezeken a teszteken.
A kávé átmenetileg növelni tudja az agyi aktivitást és a memóriát is. A tanulmány lejegyezte, hogy a rendszeres kávéfogyasztás csökkentheti az Alzheimer-kórral és egyéb típusú demenciával kapcsolatos kognitív hanyatlást.
Egy tanulmány azt írta le, hogy azok esetében, akik rendszeresen, ám mértékkel fogyasztanak kávét, mintegy 20%-kal kisebb esélye van a szívbetegségek kialakulásának. Ennek az a magyarázata, hogy a kávé véd a gyulladás ellen, mégpedig az artériás károsodást tudja nagyon hatékonyan kivédeni.