Friss Hirek

Alacsony szénhidráttartalmú zöldségek cukorbetegeknek

A cukorbeteg személyeknek gondosan ügyelniük kell a napi szénhidrátbevitelre. Lehet, hogy számolgatni kell a grammokat, és jobban oda kell figyelni a napi szénhidrátfogyasztásra, de ha tudjuk, hogy milyen zöldségeket is fogyaszthatunk, akkor sokkal egyszerűbben és könnyebben össze tudjuk magunknak állítani a napi étrendet. Mutatjuk is, hogy milyen zöldségek nem okozhatnak problémát, ha cukorbetegek vagyunk.

A spenót viszonylag alacsony szénhidráttartalommal rendelkezik. Ez a zöldség magnéziumban is bővelkedik, amely segít az inzulin nevű vegyi anyag előállításában, ami pedig kezeli a vércukorszintet. Az eddigi kutatási eredmények összefüggést találtak az alacsonyabb magnéziumszint és a cukorbetegség között.

A paradicsom szintén csak alacsony szénhidráttartalommal rendelkezik. A kutatások szerint jót tesz a szív- és érrendszer egészségének. Habár nem zöldség, illetve a mai tudományos állás szerint a paradicsom inkább számít gyümölcsnek, mint zöldségnek. Egy kutatás szerint azok a cukorbetegek, akik naponta legalább 200 gramm paradicsomot fogyasztanak, csökkenthetik a magas várnyomásukat.

A sárgarépa ugyan tartalmaz természetes cukrokat, de csak alacsony a szénhidráttartalma és sok egészségi előnyt kínál a cukorbeteg személyek számára. Rostokban is bővelkedik, ami szintén nagyon előnyös a cukorbetegnek, ugyanis a rendszeres rostfogyasztás hatására nem emelkedik meg drasztikusan a vércukorszint.

A brokkolicsíra nemcsak hogy kevés kalóriát tartalmaz, de még alacsony szénhidráttartalommal is rendelkezik. Ez a zöldség és a brokkolicsíra is pozitív hatással lehet a vércukorszintre. A brokkolicsíra rendszeres fogyasztása javíthatja az inzulinrezisztenciát, és biztosítja a szervezet számára, hogy a cukor minden gond nélkül energiává alakuljon.

A savanyú káposzta rendszeres fogyasztása is pozitívan hat a vércukorszintre. A savanyú káposzta olyan bioaktív hatóanyagokat tartalmaz, amelyek pozitív hatással vannak a test számos funkciójára, többek között az anyagcserére.

A vöröshagyma egy kvercetin nevű vegyületet tartalmaz, amely bizonyítottan hatékony lehet azok számára, akik ezzel a betegséggel küzdenek. Többek között vércukorszint-csökkentő hatása is van, de olyan antioxidánsokat is tartalmaz, amelyek csökkenthetik egyrészt a krónikus betegségek kialakulását, másrészt a cukorbetegség szövődményeit.

A retek egy közkedvelt zöldség sokak számára. A kutatási eredmények azt mutatják, hogy a retek csökkenti a szervezet által felvett cukor mennyiségét. Ennek az a magyarázata, hogy a retek gazdag forrása az antioxidánsoknak, amelyek nagyon eredményesek lehetnek a sejtkárosodások kivédésben.

A padlizsánt fogyaszthatjuk párolva és sütve is. Nagyon egészséges és cukorbetegek is bátran fogyaszthatják. Antioxidánsokban bővelkedik, amelyek segíthetnek a vércukorszint csökkentésében.

A cékla bioaktív vegyületeket tartalmaz. Az eddigi kutatási eredmények szerint a cékla és a frissen préselt céklalé segíthet a vércukorszint és az inzulinszint szabályozásában.

A cukorbetegség egyik szövődményei lehetnek a szívet és az érrendszert érintő betegségek. A kelbimbó olyan vegyületekben gazdag, amelyek jó hatással vannak mind a szívre, mind az érrendszerre. Nemcsak azért javasolható cukorbetegeknek, mert alacsony a szénhidráttartalma, hanem amiatt is, mivel csökkenti a koleszterinszintet.


Exit mobile version