Friss Hirek

Az E-vitamin segít a vírusok és a baktériumok elleni küzdelemben

A testünknek különféle tápanyagokra van szüksége, melyek közül az egyik legfontosabb nem más, mint az E-vitamin, amely nagyon sokféle táplálékban megtalálható.

Az E-vitamin egy zsírban oldódó vitamin, amely remek antioxidánsként működik. Ez a vitamin fokozza az immunitást, véd a krónikus betegségek, például a szívbetegségek és a rákos megbetegedések ellen, illetve megőrzi a szem és a bőr egészségét. A szervezetben antioxidánsként működik, segítve a sejtek védelmét a szabad gyökök által okozott károktól. Az emberek sok szabad gyöknek vannak kitéve a környezetükben, ilyen például a cigarettafüst, a légszennyezés, az ultraibolya-sugárzás.

A szervezetnek E-vitaminra van szüksége, hogy az immunrendszer erős maradjon, hogy leküzdhesse a szervezetbe hatoló baktériumokat és vírusokat. Segít az erek tágításában és megakadályozza a vérrögképződést.

Ez a vitamin nagyon sokféle táplálékban megtalálható, például a napraforgómagban, az avokádóban, a spenótban, a brokkoliban, a mandulában, a földimogyoróban, a növényi olajokban, a mangóban, a bogyós gyümölcsökben. A növényi olajok is gazdag forrásai ennek a vitaminnak, például a búzacsíraolaj és a napraforgóolaj. A zöld leveles zöldségekben is van némi E-vitamin, ilyen például a spenót és a brokkoli.

Az E-vitamint nem nélkülözheti a bőrünk, hiszen fokozza annak nedvességtartalmát, azaz remekül hidratálja, és ezzel a bőrszárazságot előzhetjük meg. Az E-vitamin nemcsak remekül hidratálja a bőrt, de ragyogóvá is teszi, és csökkenti a ráncok kialakulásának esélyét. Ez a vitamin nagyszerűen kezeli az allergiás reakciókat, csökkenti a bőr szárazságát és viszketését is. Számos kutatás számolt be arról is, hogy az E-vitaminban gazdag táplálékok rendszeres fogyasztása csökkenteni tudja a pikkelysömör kialakulásának esélyét is.

Nemcsak a bőrnek, hanem a körömnek is nagyon jót tesz, ha rendszeresen szerepel az étrendünkben olyan táplálék, amely gazdag forrása ennek a vitaminnak. Az E-vitaminnak nagyon magas az antioxidáns-tartalma, így segíthet megakadályozni a sárga köröm kialakulását, illetve csökkenti a törékeny és száraz körmök kialakulásának esélyét.

Ha a szemünk egészségét szeretnénk óvni, akkor is nagyon hasznosak lehetnek az E-vitaminban bővelkedő táplálékok, ez a vitamin ugyanis csökkenti az életkorral összefüggő szembetegségek kialakulásának kockázatait, és a látást is javítja. Minél több E-vitaminban gazdag táplálékot fogyasztunk, annál kisebb lesz az esélye a szürkehályog kialakulásának.

Az E-vitamin immunitást fokozó hatással is rendelkezik. Mivel antioxidáns hatása is kiemelkedő, így segíthet bennünket a különféle fertőzések leküzdésében.

A szívbetegség egyik kockázati tényezője nem más, mint a magas koleszterinszint. Az E-vitaminnak azonban nagy szerepe lehet a magas koleszterinszint csökkentésében.

A 2-es típusú cukorbetegség szinte mindig együtt jár valamilyen gyulladással, azonban az E-vitamin rendszeres fogyasztásával jelentősen csökkenthető a szervezetben kialakult gyulladás.

Az E-vitamin hiánya nagyon ritka az egészséges embereknél. Általában azoknál fordul elő E-vitamin-hiány, akiknek a szervezete nem tudja jól, kellőképpen megemészteni a zsírt.


Exit mobile version