Friss Hirek

Az emésztőenzimek egészségügyi előnyei

Fiatal nő a hasához szorít egy fehér papírcetlit, amelyen egy mosolygó szmájli van.

Az emésztőenzimek voltaképpen olyan fehérjék, amelyek az emésztéshez kapcsolódnak. Az emésztőenzimek számos betegség tüneteinek csökkentésében lehetnek a segítségünkre: gyomorégés, Crohn-betegség, cöliákia, fekélyek, vastagbélgyulladás, irritábilisbél-szindróma.

Az emésztőenzimek sok egészségügyi előnnyel rendelkeznek. Az egyik ilyen előny, hogy hatásukra a tápanyagok hatékonyabban tudnak felszívódni. Ha nincs elegendő emésztőenzim a szervezetünkben, akkor a táplálékok nem tudnak hatékonyan lebomlani, és ez olyan tünetek kialakulását idézheti elő, mint a fokozott gázképződés és haspuffadás.

Az emésztőenzimek hatására tehát jobban felszívódnak a tápanyagok, így több lesz az energiánk is. Az emésztőenzimek segítenek a szénhidrátok glükózzá alakításában is, amelyet a szervezet energiatermelésre használ.

Az olyan emésztőenzimek, mint a bromelain, a papain vagy a tripszin, a fehérjét polipeptidekké vagy aminosavakká bontják, ez pedig jobb gyulladásos választ, immunfunkciót és keringést eredményez. Sok táplálék bővelkedik emésztőenzimekben, ilyen például a papaja is. Ez a gyümölcs egy papain nevű enzimet tartalmaz, amely segíti a fehérjék emésztését. A papaja fogyasztása segít enyhíteni a székrekedést, a puffadást, a gyomorégést és az irritábilisbél-szindróma tüneteit.

Az ananász sok bromelaint tartalmaz. A bromelain segít a fehérjék aminosavakká történő lebontásában, és elősegíti a szív- és érrendszeri, a légzőszervi, a csont- és az emésztési egészséget.

A kivi egy cisztein-proteáz enzimet tartalmaz, amely segíti a fehérjék emésztését, és növeli a fehérje felszívódásának sebességét a vékonybélben. A kivi a puffadást és a székrekedést is enyhíti.

A banán egy amiláz és egy glükozidáz nevű emésztőenzimet tartalmaz. Mindkettő segít a komplex keményítőt egyszerű cukrokká bontani, amelyek így könnyebben felszívódnak.

A nyers méz az emésztőenzimek széles skáláját tartalmazza: diasztáz, amiláz, invertáz, proteáz. A diasztáz segít megemészteni a keményítőt, az amiláz cukrokká bontja a keményítőt, az invertáz lebontja a szacharózt, és a proteáz aminosavakká bontja a fehérjét.

A gyömbér egy fehérjeemésztő enzimben bővelkedik, amely felelős az émelygés elleni küzdelemért.

A savanyú káposzta a természetes emésztőenzimek egyik legegészségesebb forrása. Tejsavbaktériumokat is tartalmaz, amelyek számos egészségi problémát enyhítenek.

Gyakran amikor fájdalomtól szenvedünk, ennek az az oka, hogy gyulladás alakult ki a szervezetünkben. Sok tanulmány számolt be arról, hogy a migrén és a fejfájás hátterében is meghúzódhat például bélgyulladás vagy tápanyaghiány. Az emésztőenzim segítségével azonban ha zökkenőmentes az elfogyasztott táplálékok emésztése, akkor ez csökkenti a bél gyulladásának kockázatait, ami fájdalomcsökkenéshez vezet, és még fáradtságot sem fogunk megtapasztalni.

A neurotranszmittereknek nagy szerepük van az energiaszint kialakításában, ehhez azonban fehérjékre van szükségük. Ha azonban nem jutunk elegendő fehérjéhez és aminosavhoz, az megint csak bélproblémákat idéz elő. Ez pedig az idegrendszerre is hatással lesz, hiszen a béljóllét hatással lesz a szorongásra, illetve segíthet ellensúlyozni az idegrendszer gyulladásos problémáit. Ha az idegrendszerrel gondok vannak, akkor ez depresszióhoz, alvási problémákhoz és álmatlansághoz vezethet.


Exit mobile version