Friss Hirek

Az ősz egyik kedvence – dió

Az ősz egyik kedvenc tápláléka a dió. Vitathatatlan, hogy miért kedvelik sokan. Talán a kellemes íze miatt. Nagyon jellegzetes és kellemes ízvilággal rendelkezik. De a tápanyagtartalma is kimagasló, azaz gazdag forrása a vitaminoknak és az ásványi anyagoknak, éppen emiatt is járul hozzá az egészségünk megőrzéséhez. Napi egy maréknyi dió, és a betegségek bizonyára elkerülnek bennünket. Cikkünkben bemutatjuk, hogy miért fogyasszunk rendszeresen és nemcsak ősszel minél több diót és dióféléket.

Egyes kutatási eredmények azt mutatják, hogy a diófélék rendszeres fogyasztása segíthet hosszabb ideig élni. Egy kutatásba férfiakat és nőket vontak be, akiknek mindennap fogyasztaniuk kellett diót. A vizsgálat mintegy 10 éven át tartott. A kutatást végzők azt a megállapítást tették, hogy a halálozási kockázat mintegy 23%-kal csökkent azok körében, akik rendszeresen ettek diót azokkal szemben, akik nem élvezték ki ennek a csodás tápláléknak az egészségre gyakorolt lehetőségeit.

A dió és voltaképpen minden dióféle csökkentheti a szívbetegségek kockázatait, hiszen olyan szíverősítő tápanyagokat tartalmaz, mint vitaminok, ásványi anyagok, esszenciális zsírsavak. A kutatások azt mutatják, hogy a rendszeres diófogyasztók körében 17%-kal kisebb a szívbetegségek kockázata, mint azok esetében, akik nem fogyasztanak semmilyen diófélét.

A dió a jó rostok kiváló forrása is. A rostok könnyen eltelítenek, miközben pozitívan hatnak az emésztésre. A rostok tehát könnyen el is telítenek, ami azt jelenti, hogy két étkezés között nem éhezünk meg, ezzel pedig csökken a nassolási vágy is, ami gyakran előfordul, ha például az ebéd és a vacsora közötti időszakban megéhezünk.

Egy másik tanulmány pedig azt jegyezte le, hogy a rendszeres diófogyasztás mintegy 30%-kal csökkenti az epekő kialakulásának kockázatait. Ennek az a magyarázata, hogy a dió olyan esszenciális zsírsavakat tartalmaz, amelyek csökkentik az LDL-koleszterin szintjét. A diófélék tehát segíthetnek az epekőképződésben szerepet játszó koleszterin szintjének szabályozásában.

Számos tanulmány jegyezte le a diófélék rákellenes hatásait. A tanulmányok szerint a diófélék magasabb fogyasztása szignifikánsan összefügg a rákos betegségek alacsonyabb kockázatával.

Ahogy öregszünk, a fokozott oxidatív stressz és az agysejtek gyulladása növeli a kognitív károsodás kockázatait, ami fokozza a demencia, az Alzheimer-kór és más agyi rendellenességek kialakulásának esélyeit. A dió csökkentheti vagy késleltetheti ezeknek a betegségeknek a kialakulását, és lassíthatja a már kialakult betegségeknek a progresszióját. A dió gazdag forrása az alfa-linolénsavnak – egyfajta omega-3 zsírsav –, amelyről ismert, hogy hozzájárul az agy és a szív egészségéhez.

Ha nem tudunk éjszakánként aludni, akkor azt az egy maréknyi diót mindenképpen este, lefekvés előtt fogyasszuk el, ugyanis cinket, magnéziumot és vasat is tartalmaz, amely tápanyagok segítenek jobban aludni és gyorsabban elaludni.

A tápanyagban gazdag diófélék csökkenthetik a cukorbetegség kockázatait, ugyanis a rendszeres diófogyasztás javíthatja a szervezet glükóz- és zsírkezelését, segítheti a súly szabályozását, és az erek rugalmasságát is javíthatja.

Egy tanulmány szerint ha rendszeresen fogyasztunk diót és más dióféléket, úgy csökkenhet a depresszió kialakulásának kockázata.

Egy másik kutatás pedig arra világított rá, hogy a dió elősegíti a bél egészségét, mégpedig azzal, hogy megtámogatja a jó bélbaktériumok elszaporodását, miközben csökkentheti az olyan baktériumok elszaporodásét, mint az E. coli vagy a szalmonella.


Exit mobile version