Amennyiben sok a gyomorsavunk, akkor gyomorégéstől szenvedünk, és savas reflux is kialakulhat. Mivel az étel emésztését segíti elő a gyomorsav, így az sem túl szerencsés, ha csak kevés gyomorsavval rendelkezünk. Mit tegyünk annak érdekében, hogy kiegyensúlyozzuk a gyomor pH-szintjét? Cikkünkből megtudhatja.
Az alacsony gyomorsav problémájának kialakulásában sok minden szerepet játszik, az egyik ilyen az öregedés. Ahogy öregszünk, úgy a gyomorsav termelése is csökken.
A magas stressz-szint hatással van a gyomor és az egész emésztőrendszer működésére, ami pedig csökkent gyomorsavtermeléshez is vezethet.
A Helicobacter pylori nevű baktérium fertőzést okoz a gyomorban, pontosabban gyulladást generál, és gyomornyálkahártya-gyulladást okoz, ami pedig szintén csökkenti a gyomorsav termelődését.
A vészes vérszegénység voltaképpen egy autoimmun állapot, amikor is a szervezet nem tudja felszívni és hasznosítani a B12-vitamint, ami alacsony gyomorsavszinthez vezethet.
Egyes gyógyszerek is okai lehetnek az alacsony gyomorsavszintnek, például ilyenek a hisztamint blokkoló gyógyszerek.
Más okai is lehetnek az alacsony gyomorsavszintnek, például a krónikus betegségek, a túl gyors evés, a cinkhiány, a magas cukorbevitel, de élelmiszer-érzékenység és -allergia is kiválthatja ezt az állapotot.
Az alacsony gyomorsavszintnek nagyon sok jele lehet, az egyik a gyomorrontás, amelynek a tünetei lehetnek a puffadás vagy a teltségérzet. Meglepő módon az alacsony gyomorsavszint is oka lehet a gyomorégés kialakulásának, azaz hasonló tüneteket is okozhat, mint a gyomorsavtúltengés. A nem megfelelő szintű gyomorsav károsíthatja a tápanyagok, például a vas, a kalcium, a magnézium és a B12-vitamin felszívódását, ami tápanyag-hiányosságokhoz vezethet.
Az alacsony gyomorsavszint megzavarhatja a fehérjék lebontását, és ezzel immunreakciókat és élelmiszer-érzékenységet is kiválthat.
Az elégtelen gyomorsav a baktériumok elszaporodását is előidézheti, de nemcsak a gyomorban, hanem a vékonybélben is, ami pedig számos betegség előidézője lehet, például ilyen a szivárgóbél-szindróma.
Az alacsony gyomorsav más tüneteket is okozhat: gyenge és töredező haj és köröm, hajhullás, rossz lehelet, száraz bőr, emésztetlen étel a székletben, gyakori fertőzések, hasmenés, székrekedés, hányinger.
Léteznek olyan természetes módszerek, amelyekkel növelhetjük a gyomorsavszintet. Az almaecet segít a gyomorban lévő pH-szint kiegyensúlyozásában. Fogyasszunk el étkezés előtt egy pohárnyi vízben elkevert egy teáskanálnyi almaecetet. Ez az elegy nemcsak a savszintet emeli meg, de még az emésztést is elősegíti.
Az emésztőenzimek segítenek a tápanyagok lebontásában. Ha túl sok a gyomorsav, akkor az elfogyasztott étel lebontása és emésztése sem megy majd gördülékenyen. Az emésztőenzimek azonban segítenek ennek a problémának a kiküszöbölésében.
A manukaméz Új-Zélandról származik. Ez a mézfajta antimikrobiális hatásokkal rendelkezik. A manukaméz nemcsak alacsony gyomorsav esetén lehet a segítségünkre, hiszen segít a gyomorfekély tüneteinek kezelésében is.
Az is nagyon hasznos lehet, ha az ételt alaposan megrágjuk: legalább harmincszor kellene minden falatot megrágnunk, mielőtt lenyeljük azt.
Az időszakos böjt is elősegíti a test gyógyulását: nemcsak a gyomorsavszintet állítja helyre, de a bélrendszer egészségét is javítja.