Friss Hirek

Diós-narancsos zelleritalrecept – nemcsak finom, gyulladást is enyhít

Nem maga a gyulladás, hanem a krónikus gyulladás jelent veszélyt az egészségre. A krónikus gyulladásnak nagyon sok kellemetlen tünete is lehet, amelyek között szerepelnek az emésztési problémák, például a székrekedés és a hasmenés. Ha azt vesszük észre, hogy egyre több bőrproblémánk jelentkezik, például pattanások és bőrgyulladás, az is lehet annak a jele, hogy valami gond van az emésztésünkkel, illetve krónikus gyulladással küzd a szervezetünk.

A krónikus gyulladás azért is nagyon veszélyes, mert nagyon komoly betegségek kialakulásához vezethet, például ilyen a szívelégtelenség, a cukorbetegség, az ízületi gyulladás és az Alzheimer-kór.

Léteznek olyan élelmiszerek, amelyek fokozzák a gyulladási szintet a szervezetünkben, de a gyulladáscsökkentő élelmiszerek rendszeres fogyasztásával ezek a krónikus betegségek megelőzhetővé is válhatnak. Mutatjuk is, hogy milyen élelmiszerektől tartózkodjunk, ha nem szeretnénk, hogy krónikus gyulladás alakuljon ki a szervezetünkben.

Elmondható, hogy a rántott ételek semmiképpen sem egészségesek. Ide tartozik minden olyan étel, amelyet bő olajban sütünk ki, például rántott húsok, rántott zöldségek, sült burgonya. A gyorséttermek ételei is gyulladást keltenek a szervezetben.

A feldolgozott élelmiszerek sem egészségesek, hiszen ezek nagyon sok cukrot, sót és adalékanyagot tartalmaznak. A feldolgozott ételek közé tartoznak a feldolgozott húsételek mint a csomagolt szalonna és felvágottak, a konzervek, a mirelit ételek, például a mirelit pizza.

Nagyon sok olyan élelmiszer található a boltok polcain, amely hozzáadott cukrokat tartalmaz. Ezek az ételek azonban gyulladásos reakciót váltanak ki a szervezetünkben. Ha édességre vágyunk, keverjünk el natúr joghurtban fagyasztott gyümölcsöt.

Kutatások igazolják, hogy a minimálisan feldolgozott, főleg növényi alapú és telítetlen zsírban gazdag, adalékanyagoktól és hozzáadott cukortól mentes táplálékok jelentősen hozzájárulnak a fizikai és mentális egészség javulásához.

Milyen gyulladáscsökkentő táplálékok léteznek? Például ebbe a csoportba tartoznak a zöld leveles zöldségek (spenót, brokkoli, káposzta), a teljes kiőrlésű gabonák (zab, barna rizs, árpa, hajdina), a diófélék (mandula, dió), a halak (lazac, makréla, tonhal, szardínia) és a gyümölcsök (áfonya, cseresznye, narancs, eper).

Milyen ételeket kerüljünk el, ha el szeretnénk kerülni a gyulladást? Például az édes és cukros ételeket, a finomított szénhidrátokat és a feldolgozott húsételeket. Ezek ugyanis mind-mind gyulladást keltenek a szervezetben.

A cikk végén egy olyan turmixitalreceptet osztunk meg Önnel, amely rendszeres fogyasztásával garantáltan csökkenhet a gyulladás a szervezetében, amennyiben napi szinten, rendszeresen fogyasztja.

Diós-narancsos zellerital hozzávalói:

• 1 nagyobb narancs,
• 1 kisebb citrom,
• 3 dl víz,
• 1 kisebb zeller,
• 1 sárgarépa,
• egy maréknyi dió.

Elkészítése:

Hámozzuk meg, és daraboljuk fel a narancsot, a répát és a zellert, majd tegyük a turmixgépbe. Adjuk hozzá a vizet, a citrom levét és a maréknyi diót. Turmixoljuk le az összetevőket, öntsük ki egy pohárba, és a délelőtt folyamán kortyolgassuk el.


Exit mobile version