Friss Hirek

Egészségesebb arcszín és súlycsökkenés – ezt adja a vegán életmód

Az emberek sok ok miatt térnek át a vegán étkezési módra. Aki egyszer megtapasztalja a vegán étrend előnyeit, többé már nem szívesen vált újra, esetlegesen a korábbi egészségtelen életmódra. A növényi alapú étrend nagyon sok előnnyel jár, mutatunk is ezek közül néhányat!

A vegán étrend segíti a fogyást, és csökkenti a krónikus betegségek kockázatait. Sok ember számol be arról, hogy a vegán étrend előtt egész egyszerűen nem tudtak lefogyni még a legnagyobb erőfeszítések ellenére sem. Aztán átálltak a vegán életmódra és szinte olvadtak róluk a kilók, és még csak nagy erőfeszítéseket sem kellett tenniük ennek érdekében. A gyors és hatékony fogyás hátterében a növényi fehérje is állhat, amely kevesebb kalóriát tartalmaz, mint maga a hús, hiszen ez is egy fehérjeforrás.

A vegán életmód még az ízlelőbimbókat, az ízlelést is megváltoztatja. A vegánok arról számoltak be, hogy sokkal intenzívebben érzékelik a sós és az édes ízeket.

Ha valaki a növényközpontú étkezés mellett teszi le a voksát, akkor a korábbinál jóval energikusabban fogja magát érezni. Ez nemcsak az egészséges táplálkozásnak köszönhető, hanem annak is, hogy egy vegán személy kerüli a feldolgozott és cukros ételeket, ami nagyon sok energiát von el a szervezettől. Ezek a táplálékok vércukorszint-ingadozást okoznak, és egy vegán életmódjába nem férnek bele az egészségtelen ételek.

A vegán életmód sokkal ragyogóbbá varázsolja a bőrt is, hiszen a vitaminokban, a karotinoidokban, az antociánokban és a polifenolokban gazdag zöldségek és gyümölcsök rendszeres fogyasztása védelmet jelent a gyulladással szemben, nem mellesleg hidratálja a bőrt és késlelteti a bőr öregedését is.

A vegán életmódot folytató személyek egészséges életmódot folytatnak, hiszen sok gyümölcsöt, zöldséget, teljes kiőrlésű gabonát, dióféléket és magvakat fogyasztanak, amelyek tele vannak olyan tápanyagokkal, mint vitaminok, ásványi anyagok és antioxidánsok. Azonban minden vegánnak ügyelnie kell, hogy elegendő B12-vitamin legyen a szervezetükben, amely csak állati eredetű táplálékokban található meg. A vegánok gyakran hiányt szenvednek ebből a vitaminból, így pótlásra mindenképpen szükség lehet. Egy-egy esetben az omega-3 zsírsavak pótlására is szükség lehet, habár a diófélékben és magvakban azért megtalálható ez a tápanyag.

A bélben található baktériumok nagyban befolyásolják az emberek egészségét, különösen ha az emésztésről, az immunrendszerről és az anyagcseréről van szó. A vegánok rostban gazdag táplálékokat fogyasztanak, ami változatos mikrobiomhoz vezet, tele barátságos baktériumokkal.

Az omega-3 zsírsav egy olyan esszenciális zsírsav, amely nagyon fontos a szív egészségének megőrzéséhez. Gazdag növényi forrásai a chiamag, a dió, a kendermag, a lenmag.

A növényekben lévő vas nem szívódik fel olyan könnyen, azonban a teljes értékű növényi élelmiszerekben gazdag és változatos étrend elegendő vasat biztosít a szervezet számára. Sok vas van a zöld leveles zöldségekben, a borsóban, a teljes kiőrlésű gabonákban, a lencsében. Fogyasszuk ezeket C-vitaminban gazdag táplálékokkal, mivel ez az antioxidáns vitamin segíti a vas felszívódását.


Exit mobile version