Friss Hirek

Egy jobb életformával a koleszterinszint is csökkenthető

Koleszterinre szüksége van a szervezetünknek, azonban ha túl magas a szintje, az nemcsak szív- és érrendszeri betegségekhez vezethet, hanem akár stroke-ot is okozhat. Mindkét betegség maradandó fogyatékosságot okozhat, de akár még halálhoz is vezethet. A magas koleszterinszint azonban megfelelő életmóddal csökkenthető. Mutatjuk is, hogy melyek ezek az életmódbeli változtatások!

A friss zöldségek és gyümölcsök étrendbe történő beépítése egy nagyon jó lehetőség arra, hogy csökkentsük a koleszterinszintünket. Ezek a táplálékok tele vannak rostokkal, vitaminokkal és ásványi anyagokkal, amelyeknek nagy szerepük van az általános egészségi állapot javításában. Ezeket a táplálékokat nyersen is fogyaszthatjuk, de párolva, grillezve is beilleszthetjük a főétkezéseinkbe, hogy minél változatosabban és egészségesebben táplálkozzunk.

Kulcsfontosságú, hogy minél kevesebb sült ételt, magas zsírtartalmú tejet és tejterméket, illetve vörös húst fogyasszunk, hiszen ezek az ételek és italok nem egészségesek, és még a koleszterinszintet is megemelik, ugyanis telített zsírokat tartalmaznak, amelyek negatívan hatnak a vérzsírokra és a lipidértékekre, és felelőssé tehetők a krónikus és egyéb betegségek kialakulásáért.

Már napi 20-30 perces testmozgással is javíthatjuk az általános egészségi állapotunkat, miközben a koleszterinszint is csökken. Olyan sportot, mozgásformát válasszunk, amely kicsit megemeli a pulzusszámot. Egy könnyű séta, az úszás és a kerékpározás is jó ötlet, hiszen ezek mind-mind hozzásegítenek bennünket a jobb közérzethez, az általános jólléthez és az egészségesebb élethez.

Az egészséges, ideális testsúly szintén fontos szerepet tölthet be a koleszterinszint javításában.

Az oldható rostok csökkentik a koleszterin felszívódását a vérben, lassítják az emésztést, így több ideig érezzük magunkat jóllakottnak. Az oldható rostokat tartalmazó táplálékok forrásai: zab, lencse, borsó, útifűmaghéj, árpa, gyümölcsök, zöldségek, különösen az alma és a sárgarépa.

A növényi szterinek olyan vegyületek, amelyek csökkenthetik a növényi koleszterint. A növényi szterinek megtalálhatók a gyümölcsökben, a zöldségekben, a gabonafélékben és a diófélékben.

Az alkohol növelheti a trigliceridszintet. A magas LDL-koleszterin mellett a magas trigliceridszint is növeli a szívbetegségek kockázatait. A túlzott alkoholfogyasztás elhízáshoz vezethet, növeli a vérnyomást, és fokozza a szívbetegség kockázati tényezőit.

A dohányzás csökkenti a HDL-koleszterin-szintet és felgyorsítja a zsíros plakkok kialakulását az artériák falában. Ezek a tényezők növelik a szívroham és a stroke kockázatait. A dohányzás abbahagyása az egyik legjobb mód a szív és az erek egészségének javítására.


Exit mobile version