Friss Hirek

Ételpárosítások a jobb tápanyag-felszívódáshoz

Egyes táplálékokat jobb együtt fogyasztani, ugyanis ily módon a bennük található tápanyagok sokkal jobban képesek felszívódni. Ha így teszünk, akkor ezek a tápanyagok kölcsönhatásba lépnek egymással, és sokkal jobban fel tudnak szívódni, illetve hasznosulni is. Mutatjuk is, hogy mely tápanyagok működnek nagyon jól együtt.

Az egyik ilyen páros a katekin és a C-vitamin. A teában találhatók meg a katekin nevű vegyületek. A katekinek antioxidánsok, ami azt jelenti, hogy a szabad gyökök semlegesítésével küzdenek az oxidatív stresszel szemben. Az oxidatív stressz olyan krónikus állapotokhoz vezethet, mint szívbetegségek, ízületi gyulladás és rákos megbetegedések. A katekinekről azt kell tudnunk, hogy instabilak lesznek nem savas vagy semleges környezetben, például a belekben. A C-vitamin megtámogatja az immunrendszer működését és a kollagénszintézist. A C-vitamin savassá teszi a bélkörnyezetet, így megakadályozza a katekinek lebomlását. A legjobb katekin és C-vitamin párosítás nem más, mint a tea citromlével fogyasztva.

A C-vitamin fokozza a nem hem vas felszívódását, amely megtalálható olyan növényi táplálékokban, mint bab, lencse, diófélék és magvak. A vas szükséges a hormonok előállításához és az oxigén szállításához a vérben. A nem hem vas azonban a kémiai szerkezet miatt nem könnyen szívódik fel a belekben. A nem hem vas és a C-vitamin párosítása viszont fokozhatja a vas felszívódását, mivel a C-vitamin oldható kötést képez a nem hem vassal. Ez megváltoztatja ennek a tápanyagnak a kémiai kötését, így a bélrendszerben is könnyedén fel tud szívódni. A két tápanyagot párosíthatjuk, ha például paprikát és humuszt fogyasztunk, de a paradicsomot is kombinálhatjuk fekete babbal.

A kalcium kulcsfontosságú a csontok egészségéhez, de önmagában nem elég, D-vitaminnal kell kombinálnunk ezt a tápanyagot. A D-vitamin ugyanis szükséges a kalcium felszívódásához. Kalciumban bővelkednek a keresztesvirágú zöldségek, így tehát kombinálhatjuk a brokkolit D-vitaminban gazdag halakkal.

A D-vitamin növeli a magnézium bélfelszívódását, amely ásványi anyag részt vesz olyan funkciókban, mint a sejtek helyreállítása és a pulzusszám szabályozása. A magnéziumnak mindenképpen jelen kell ahhoz lennie, hogy a bőr D-vitamint termeljen. Ha ezt a két tápanyagot szeretnénk párosítani, akkor fogyasszunk együtt például lazacsalátát tökmaggal, vagy ne zsemlemorzsával panírozzuk a halat, hanem őrölt mandulával.

A kurkuma egyik fő vegyülete a kurkumin, amely antioxidáns hatással rendelkezik. Önmagában azonban nehezen szívódik fel, így feltétlenül fogyasszunk mellé fekete borsot is, mivel megnöveli a kurkumin biológiai hozzáférhetőségét. A bors piperin nevű vegyületet tartalmaz, amely segíti a kurkumin áthaladását a bélfalon, ezzel javítva annak felszívódását. A piperin lassíthatja a kurkumin májban történő lebontását is. Mindkét fűszerrel megszórhatjuk a párolt vagy sült zöldségeinket, de nagyon kellemes lattét és teát is készíthetünk, amelyhez adhatunk kurkumát és őrölt fekete borsot is.

A szervezetnek csak kis mennyiségű cinkre van szüksége, de ez a nyomelem nagyon sokféle fiziológiai folyamatot támogat, például az immunfunkciókat. A cink legjobb forrásai az állati termékek, például a baromfi és a hal. Az ezekben a táplálékokban található cink szívódik fel legjobban a szervezetben. A növényi élelmiszerek, például a teljes kiőrlésű gabonák, a hüvelyesek és a magvak is sok cinket tartalmaznak.


Exit mobile version