
Csak nézzünk meg két embert, ahol az egyikük folyton egészségtelen ételeket fogyaszt, a másik személy pedig az egészséges táplálékokat részesíti előnyben. Azt vehetjük észre, hogy az egészséges táplálékokat preferáló személynek sokkal üdébb az arcbőre, sokkal kiegyensúlyozottabb, és sokkal jobb színben van. Míg az a személy, aki sok egészségtelen ételt eszik, netalántán még dohányzik is, sokkal fakóbb és élettelenebb arcbőrrel rendelkezik. Cikkünkben olyan táplálékokat mutatunk be, amelyek nemcsak egészségesebbé, de sokkal fittebbé és fiatalosabbá is varázsolhatnak bennünket. Mutatjuk is, melyek ezek!
A brokkoli egy tápanyagerőmű, amely tápanyagokat, antioxidánsokat, rostokat, folátot, kalciumot, luteint és más gyulladáscsökkentő és öregedésgátló tápanyagokat tartalmaz. C- és K-vitaminban is bővelkedik, amelyek szükségesek a kollagén szintéziséhez, egy olyan fehérjéhez, amely biztosítja a bőr rugalmasságát és erejét. Ennek eredményeként a bőrünk ragyogóbb, simább és feszesebb lesz, és gyorsabban fog regenerálódni is.
Az uborka nemcsak remekül oltja a szomjat, de kalóriát is alig tartalmaz. Mivel a vitaminok jelentős része a héjában található, ezért érdemes azzal együtt fogyasztani. Milyen vitaminok és ásványi anyagok találhatók benne? B1-, B2-, B6- és C-vitamin, illetve magnézium, foszfor, vas, kálium és kalcium. Ez a zöldség lúgosító hatással rendelkezik, és hatékonyan veszi fel a harcot a narancsbőrrel. Az uborkakarika pedig külsőleg képes megnyugtatni és felfrissíteni az arcbőrt, eltünteti a szem alatti sötét karikákat, és tökéletesen hidratálja a megfáradt arcbőrt.
Az édesburgonya narancssárga színét az antioxidáns béta-karotintól kapja, amely A-vitaminná alakul a szervezetben. Hosszútávon az A-vitamin segíthet a sima, fiatalos bőr kialakításában azáltal, hogy fokozza a bőrsejtek megújulását, és helyreállítja a bőr rugalmasságát. Emellett gazdag E- és C-vitaminban. Ez a gyökérzöldség megvédheti a bőrünket a káros szabad gyököktől és még a ragyogó arcbőr fenntartásában is a segítségünkre lehet.
A sárgarépa erősíti az immunrendszert, csökkenti a koleszterinszintet, és rendszeres fogyasztásával segíti, hogy még idősebb korunkban is élesen lássunk, illetve megóv bennünket a szembetegségektől.
A zab valóban fiatalít, hiszen rosttartalma elősegíti, hogy a belekben található káros anyagok kiürüljenek a szervezetből. Antioxidánsai révén pedig fiatalítja a bőrt, illetve az idegességet is képes csökkenteni, amely köztudottan nemcsak a szerveinkre fejti ki negatív hatásait, de a bőrünkön is meglátszik, ha feszültebbek és ingerlékenyebbek vagyunk.
A zöld teában található antioxidánsok segítenek a szervezetnek a szabad gyökök elleni küzdelemben. A szabad gyökök néven ismert stabil molekulákat a normál sejtaktivitás hozza létre. Ezenkívül a környezeti stresszorokra reagálva alakulhatnak ki. Az antioxidánsok, a polifenolok nagy mennyiségben vannak jelen a zöld teában. Ezek a polifenolok csökkentik a szívbetegségek kockázatait, ezenkívül fokozzák az agyi aktivitást. A bőrt károsító szabad gyökök kiküszöbölésével a zöld tea tanninjai segíthetnek csökkenteni a bőr öregedését, amelyet olyan tényezők okoznak, mint a napsugárzás és a légszennyezettség.
A fekete áfonya egy antocián nevű antioxidánst tartalmaz, amely a kötőszövetek és a bőr egészségéért felel. Nem pusztán a test öregedését képes lelassítani, de a szellemi frissességet is biztosítja.
A paradicsomban található likopin hatékonyan veszi fel a harcot a káros szabad gyökökkel, ily módon képes valamelyest csökkenteni a szervezetben zajló öregedési folyamatokat.
A spenót és a sóska is tele van antioxidánssal, de van bennük ezen kívül folát, béta-karotin, C-vitamin és vas is. Antioxidáns-tartalmuk révén erősítik a szervezet ellenálló képességét és csökkentik az idősebb korban jellemző immunhiányos állapotokat.
A cékla folátot és B-vitamint is tartalmaz, alacsony a kalóriatartalma és antioxidáns hatása miatt a bőr öregedési folyamatait is hatékonyan képes lassítani.
Az édesburgonya a kollagéntermelődésben játszik szerepet, amely elengedhetetlen a szép bőrhöz, emellett tartalmaz még karotint, C-vitamint, biotint és rengeteg rostot is.
A lazac omega3-zsírsav-tartalma elősegíti a fogyást, jó kedélyállapotot biztosít, serkenti az agyműködést, és a bőrt is csodaszéppé varázsolja.