Friss Hirek

Ezeket az ételeket kerüljük el, ha gyomorfekélyünk van

A gyomor-bél traktusban kialakulhatnak olyan peptikus fekélyek, amelyek nemcsak nagy fájdalommal járhatnak együtt, de még az életmódunkon is változtatni szükséges, ha el akarjuk kerülni a fájdalmas és sok esetben nagyon kellemetlen tüneteket. Mutatjuk is, hogy milyen ételek és italok súlyosbíthatják a gyomorfekély tüneteit!

A gyomorfekély és a gyomorhurut étrendje olyan étkezési terv, amely korlátozza a gyomrot irritáló ételeket. Bizonyos ételek és italok súlyosbíthatják a tüneteket, például gyomorfájdalmat, puffadást, emésztési zavarokat, gyomorégést okozva.

Az alkohol nemcsak ebben a betegségben szenvedő személyeknek nem tesz jót, hanem senkinek sem. Az alkoholtartalmú italok ugyanis negatívan hatnak a gyomor nyálkahártyájára. Nemcsak a gyomorfekély kialakulásáért tehetők felelőssé, hanem a már meglevő betegség tüneteit is jelentősen fokozzák.

A koffeintartalmú italok, mint amilyen a kávé is, fokozzák a savkiválasztást, ami pedig irritálja a gyomor nyálkahártyáját. Éppen ezért javasolják azt a gyomorfekélyben szenvedő betegeknek, hogy csökkentsék a napi kávéfogyasztásukat.

Azok esetében, akik hajlamosak a fokozott gyomorsavtermelésre, szintén gondokat okozhat a fűszeres ételek fogyasztása. Azok, akik gyomorfekélyben szenvednek, mindenképpen korlátozzák ezeknek az ételeknek a fogyasztását, hiszen jelentősen felerősíthetik a kellemetlen tüneteket.

A vörös hús és a feldolgozott húsételek is fokozhatják a betegség tüneteit, illetve nagy szerepük van a gyomorfekély kialakulásában. A szalonna, a csomagolt kolbász és felvágott szintén negatívan hat a meglévő betegségre, így ezeket érdemes teljesen kiiktatni az étrendből.

A szénsavas üdítőitalok nagyon egészségtelenek. Aktívan hozzájárulnak a gyomornyálkahártya-irritációhoz, így a gyomorfekély kialakulásában is jelentős a szerepük. Ezek helyett érdemes olyan gyógyteákat fogyasztani, amelyek megnyugtatják a gyomrot, ilyen például a kamillatea.

A tejtermékeket sem mindenkinek bírja a szervezete. A tejtermékek megnövelik a szervezetben a gasztrin termelődését, amely pedig fokozza a gyomorsav-elválasztást. Ez a folyamat irritálja a gyomor nyálkahártyáját, ami fokozza a gyomorfekély tüneteit. Egyéb táplálékok, amelyek szintén kellemetlen tüneteket okoznak a betegségben szenvedőknél: péksütemények, édességek, desszertek.

Milyen tünetei lehetnek a gyomorfekélynek? Ilyen például a szédülés, a hányinger, a hányás, égő érzés a gyomorban, hasi fájdalom, vér megjelenése a székletben.

Gyomorfekély esetén hasznosak lehetnek az antioxidánsokban gazdag táplálékok, az erjesztett élelmiszerek, a rostokban bővelkedő táplálékok és az A-vitamint tartalmazó élelmiszerek.

Milyen ételeket és italokat fogyaszthat az a személy, akinek gyomorfekélye van? Fogyasszon zöldséget, gyümölcsöt, teljes kiőrlésű gabonákat, zsírmentes vagy alacsony zsírtartalmú tejtermékeket. Válasszon sovány húsokat, például baromfit, halat, babot, tojást, dióféléket. Az egészséges étkezési terv olyan ételeket tartalmaz, amelyek csak kevés zsírt, cukrot és sót tartalmaznak. Egészséges zsírokat lehet fogyasztani, ilyen például az olívaolaj.


Exit mobile version