Friss Hirek

Ha már unjuk az almát, készítsünk belőle salátát – áfonyás-diós almasaláta-recepttel

Az egész világon a leggyakrabban fogyasztott gyümölcs nem más, mint az alma. Nagyon sokan szeretik csak úgy önmagában, de készül még belőle almaecet, dzsem, bor és almalé is. Kulináris felhasználása mellett az alma nagyon sok egészségügyi előnnyel is rendelkezik. Rendszeres fogyasztása javítja az emésztést, és védelmet nyújt a szívbetegségek, a cukorbetegség és más krónikus betegségek ellen.

Az alma a rostok, a polifenolok és más tápanyagok gazdag forrása, amelyek támogatják a szív egészségét. Számos tanulmány hozta összefüggésbe az almát a szívbetegségek alacsonyabb kockázatával, ugyanis az alma rendszeres fogyasztása csökkenti a koleszterinszintet és a vérnyomást. Egy tanulmány szerint a napi rendszerességű almafogyasztás mintegy 27%-kal csökkenti a stroke kockázatát, 25%-kal pedig a szívbetegség okozta halálozás kockázatát.

Az alma egy jó pektinforrás is. Ez egy oldható rost, amely javítja az emésztést. Oldható rostként a pektin felszívja a vizet az emésztőrendszerben, ami lágyabb székletet eredményez. A pektin prebiotikumként is működik, ami ösztönzi a hasznos baktériumok növekedését és aktivitását a bélben.

Az alma magas víz- és rosttartalommal rendelkezik, mégis alacsony kalóriatartalmú, ami támogatja a súlykontrollt azáltal, hogy csökkenti a napi kalóriabevitelt. A rendszeres almafogyasztás csökkenti a testtömegindexet is.

A kutatási eredmények azt mutatják, hogy azoknál az embereknél, akik naponta legalább 2 almát elfogyasztanak, 25%-kal csökkenhet a 2-es típusú cukorbetegség kockázata. Ennek oka a flavonoidok, köztük a kvercetin magas koncentrációja, ami segíthet a vércukorszint csökkentésében és az inzulinérzékenység javításában. Az almában lévő oldható rost megakadályozhatja a cukorbetegséget, mivel lassítja a szénhidrátok felszívódását, megakadályozva a vércukorszint hirtelen megemelkedését.

A gyümölcsökben és zöldségekben található antioxidánsok előnyösek lehetnek az idősebb személyeknek is, mégpedig azért, mert ezek az antioxidánsok fokozzák a kognitív funkciókat. Az almában lévő kvercetin segíthet megvédeni az agy neuronjait az oxidatív károsodástól, és ezzel még az Alzheimer-kór is megelőzhető.

Az alma sok C-vitamint tartalmaz. Ez egy olyan antioxidáns, amely segít az immunrendszernek megfelelően működni, ez pedig segít a betegségek leküzdésében. A C-vitamin segíti a vas felszívódását, és megtámogatja a kollagéntermelést is.

Az almából készíthetünk salátát is, most egy ilyen recept következik.

Áfonyás-diós almasaláta hozzávalói:

• 2 nagyobb alma,
• 1 citrom,
• 3 marék spenót,
• 2 marék aszalt áfonya,
• 1 csésze pirított dió,
• 10 dkg fetasajt,
• 2 evőkanál almaecet,
• 1 evőkanál mustár,
• 1 evőkanál méz,
• ízlés szerint só és bors.

Elkészítése:

Hámozzuk meg az almát, szeleteljük fel vékonyan, tegyük egy salátástálba a megmosott és összetépkedett spenótlevelekkel. Keverjük össze a citrom levét, az almaecetet, a mustárt, a mézet, a sót és a borsot, és keverjük a salátához. Forgassuk a salátába a felkockázott sajtot és az áfonyát is. Végezetül szórjuk meg a salátát pirított dióval.


Exit mobile version