Friss Hirek

Jók a testnek és a léleknek – erjesztett táplálékok

Tégelyekben joghurt, mellette kis üvegtálban ribizli, háttérben egy üveg tej.

Az erjesztés egy ősi technika az ételek és italok tartósítására. Az erjedés során az egyes mikroorganizmusok, például a baktériumok, az élesztők és a gombák átalakítják a szerves vegyületeket, például a cukrokat és a keményítőt alkohollá vagy savakká. Ezek aztán természetes tartósítószerként működnek, és javítani tudják az erjesztett táplálékok ízét és textúráját.

A bélrendszer állapota és egészsége hatással van a hangulatunkra is. Az erjesztett táplálékok olyan probiotikumokban bővelkednek, amelyek fokozzák a bél egészségét, mégpedig azzal, hogy segítenek helyreállítani a bélflóra egyensúlyát, ezzel pedig mind a depresszió, mind a szorongás tünetei jelentősen lecsökkennek.

Az erjesztett táplálékok az egészséges és kiegyensúlyozott táplálkozás szerves részét képezik. Ezek az egészséges táplálékok csökkentik a magas vérnyomást és a magas koleszterinszintet, és így védelmeznek bennünket a szívbetegségekkel szemben.

A bél szerves része más létfontosságú testfunkciónak. Az immunrendszer mintegy 80 százalékának ad otthont, és itt keletkezik például sok hormon és neuron is.

A bélbaktériumok egyensúlyhiánya számos betegség – mint például asztma, allergia, ízületi gyulladás, elhízás – kialakulásában is szerepet játszhat.

A jó egészség a bélben kezdődik. Amennyiben a bél megbetegszik, úgy nem tudja megfelelően megemészteni és felszívni, hasznosítani a bevitt tápanyagokat. Éppen ezért a jó emésztés az egyik kulcsa a jó egészségi állapotnak, illetve nagyon lényeges az emésztőrendszer egészségének fenntartása is. Szükségünk van a probiotikumok rendszeres bevitelére, hogy segítsük az elfogyasztott élelmiszerekből származó tápanyagok emésztését és felszívódását. Egy probiotikus ital, például a kefir fogyasztása nagyszerű módja annak, hogy erősítsük az emésztőrendszerünket.

A bél kb. az immunsejtek 80 százalékát tartalmazza, ezért először a bél egészségén kell dolgozni az immunitás fokozása érdekében. A probiotikumok erjesztett ételek és italok formájában történő bevitele fontos lépés a bél integritásának növelésében és ezáltal az immunitás fokozásában is. A bélrendszer felelős például a szerotonin – a jó közérzetért felelős hormon – termelésének akár 90 százalékáért.

A természetes cukrok és keményítők bakteriális lebontásának köszönhetően az erjesztett táplálékok könnyebben emészthetők, mint más táplálékok. Például az erjedés a tejben lévő laktózt egyszerűbb cukrokra bontja. Éppen ezért ha valaki laktózintoleranciában szenved, akkor a kefir és az élőflórás joghurt fogyasztásától nem lesznek olyan tünetei, mintha csak sima tejet fogyasztana.

Egyes tanulmányok szerint az erjesztett táplálékokban található hasznos baktériumok bizonyos törzsei elősegíthetik a fogyást, és csökkenthetik a hasi zsírt is.

Az erjesztett táplálékok fogyasztása tehát rendkívül egészséges. A kiegyensúlyozott étrend részeként csökkenti a szívbetegségek kockázatait is, hiszen mérsékli a vérnyomást, és elősegíti a koleszterin-egyensúly javulását.


Exit mobile version