Friss Hirek

Magas rosttartalma segíti a fogyást: zöldborsó – nyári zöldborsósaláta-recepttel

Kevés olyan ismert zöldség van, amelyből annyiféle ételt lehet készíteni. A zöldborsó igen változatosan elkészíthető, hiszen csinálhatunk belőle levest, második fogást, köretként is megállja a helyét, de salátának is fő alkotóeleme lehet. A zöldborsót hazánkban is sokan kedvelik, és sokan tudnak mindenfélét ebből a zöldségből készíteni. A zöldborsó a hüvelyesek családjának szerves részét képezi. Ha valaki nem fogyaszt állati eredetű fehérjét, akkor egyen minél több növényi fehérjében gazdag táplálékot, mint amilyen a zöldborsó. Azonban a zöldborsó pozitívumai nem merülnek ki ennyiben. Mutatjuk is, hogy miért kerüljön rendszeresen az asztalra, és miért fogyasszuk rendszeresen ezt a hüvelyest!

A zöldborsó nagyon sok tápanyagot, illetve rostot tartalmaz, és mivel csak kevés kalória van benne, így nagyon jó barátunk lehet, ha fogyni szeretnénk. A borsóban lévő rostok jótékony hatással vannak a bélbaktériumokra, és még a bél egészségét is fokozzák. Csökkent számos gyomor- és bélrendszeri problémát is, mint például irritábilisbél-szindróma, gyulladásos bélbetegség, vastagbélrák és székrekedés.

A zöldborsó alacsony glikémiás indexszel rendelkezik, ily módon megakadályozza a vércukorszint hirtelen megemelkedését, és hatékonyan segít a vércukorszint szabályozásában.

A zöldborsó gazdag forrása a növényi fehérjéknek, amelyek szintén segítséget jelentenek a súlyszabályozásban.

Ez a hüvelyes az ásványi anyagoknak is gazdag forrása, például megtalálható benne a kalcium, a kálium és a magnézium. Nagyon eredményesen csökkenti a magas LDL-koleszterin-szintet és a magas vérnyomást, így csökkenti a szívbetegségek kialakulásának a kockázatát.

Olyan antioxidánsokban is bővelkedik, amelyek rendkívül jót tesznek a szív egészségének, ilyen például a C-vitamin, a flavonolok és a karotinoidok.

Antioxidánsokban és szaponin vegyületekben is rendkívül gazdag, amelyek csökkentik egyes rákos betegségek kialakulásának az esélyét, illetve meggátolhatják a már kialakult tumorok méretét.

A zöldborsó gazdag forrása még az A-, a C-, és a K-vitaminnak, illetve a tiaminnak, a folátnak, amelyek támogatják az idegek és az agy működését, a bőr és a haj egészségét, és segítenek a krónikus fertőzések megelőzésében is.

Zöldborsóból nagyon sokféle salátát készíthetünk, most egy remek tavaszi-nyári salátareceptet osztunk meg a kedves olvasókkal.

Mentás zöldborsósaláta hozzávalói:

• 2 csésze zöldborsó,
• 1 kisebb fej fejes saláta,
• 1 csokor mentalevél,
• 1 teáskanál mustár,
• 2-3 evőkanál borecet,
• 2 evőkanál olívaolaj,
• ízlés szerint só, bors és méz.

Elkészítése:

Mossuk és pároljuk meg a zöldborsót, majd mossuk meg a salátát, és a leveleit tépkedjük kisebb darabokra. Keverjük el mindkettőt egy salátástálban. Készítsük el a dresszinget: keverjük össze az olívaolajat, a borecetet, a mustárt, a fűszereket és a mézet. Keverjük hozzá a salátához. Végezetül adjuk a salátához a megmosott és lecsöpögtetett mentaleveleket is.


Exit mobile version