Friss Hirek

Miért együnk fekete színű ételeket?

Természetesen az a legjobb, ha a szivárvány minden színét tartalmazó ételeket fogyasztunk, hiszen minél színesebb az étrendünk, annál több zöldséget és gyümölcsöt tartalmaz, azonban mára az is bebizonyosodott, hogy a fekete táplálékok is mennyire egészségesek. Cikkünkben bemutatunk néhány fekete színű ételt, és azt is leírjuk, hogy miért is annyira egészségesek.

Sok táplálék van tele tápanyagokkal, de a fekete táplálékok különösen sok vitamint és ásványi anyagot tartalmaznak. A fekete ételek többek között tele vannak antocián vegyületekkel, amelyek erős antioxidáns hatású pigmentek. Ezek segíthetnek az immunrendszer erősítésében, a jó egészség megőrzésében és a betegségek megelőzésében. Az antociánok ezen kívül gyulladáscsökkentő, vírusellenes és rákellenes előnyöket is kínálnak.

A feketeköménymag-olaj kissé keserű és csípős ízvilággal rendelkezik. A fekete kömény segíthet a szuperbaktériumok elleni küzdelemben, vagyis azon baktériumok ellen, amelyek antibiotikum-rezisztenssé váltak. A mag gyulladáscsökkentő, lipidcsökkentő, antimikrobiális, rákellenes, antioxidáns, vérnyomáscsökkentő és sebgyógyító hatásokkal rendelkezik. Mivel görcsoldó és fájdalomcsillapító aktivitással is bír, ezért hatékony lehet az immunrendszer, az emésztőrendszer és a központi idegrendszer számára. Bőrproblémákon is segíthet, például az ekcémán, a pikkelysömörön és a pattanásokon.

A chaga gomba magas vitamin-, ásványianyag- és tápanyagtartalommal bír: B-komplex vitaminok, D-vitamin, kálium, aminosavak, réz, szelén, cink, vas, mangán, magnézium, kalcium és rostok. Nagyon sok olyan antioxidánst tartalmaz, amely csökkenti a bőrproblémákat, amelyeket a napkárosodás válthat ki, illetve a bőröregedés jeleit is enyhíti. Antioxidánsai csökkentik a koleszterinszintet és a vérnyomást, és megakadályozhatják a rákos sejtek kialakulását. Az antioxidánsok támogatják az immunrendszert a fehérvérsejtek stimulálásával, a gyulladás elleni küzdelemmel és a várcukorszint csökkentésével.

A chiamag a mentafélék családjába tartozik, és őshazája Dél-Amerikában található. A chiamag tápanyagai közé tartoznak a B-vitaminok, a tiamin, a niacin, a riboflavin, a folát, a magnézium, a kálium, a vas, a mangán, a foszfor és a cink. Ezen kívül tartalmaz még rostokat, antioxidánsokat és omega-3 zsírsavakat is. A chiamag csökkenti a vérnyomást és a koleszterinszintet, stabilizálja a vércukorszintet. Az emésztésre is jó hatással van, mivel csökkenti a székrekedés kockázatait, jó emésztést biztosít, és növeli az egészséges bélbaktériumok számát a bélrendszerben.

A fekete szezámmag magas zsírtartalommal rendelkezik, és nagyon jó energiaforrás a szervezet számára. Többszörösen telítetlen zsírsavakat és omega-6 zsírsavakat is tartalmaz. Sokféle országban használják a fekete szezámmagot. Egyes országokban főételként fogyasztják, míg más országokban desszertet készítenek belőle. Koreában hús és zöldség pácolására használják, Afrikában füstölt halak mellé szolgálják fel köretnek, Indiában pedig pálmacukorral keverik, és édességként fogyasztják.

A fekete bab rendkívül ízletes és rákellenes tulajdonságokkal rendelkezik. A fekete bab enyhíti az emésztési panaszokat, erősíti a csontokat, és segít a vércukorszint szabályozásában. A fehérje mellett a fekete bab rostokban is bővelkedik, ami az emésztésre gyakorol kedvező hatást. Kvercetint és szaponinokat is tartalmaz, amelyek pedig védik a szív egészségét. A kvercetin egy olyan flavonoid, amely csökkenti a gyulladást, a szív- és érrendszeri betegségek kockázatait, erősíti az immunrendszert, enyhíti a fájdalmat, és segíthet megelőzni a rákos betegségek kialakulását. A szaponin egy olyan vegyület, amely csökkenti a koleszterin- és a testzsírszintet.


Exit mobile version