A chilit és más, hasonlóan csípős dolgokat sokan kedvelik, míg másokat ki lehetne kergetni a világból az erős, csípős fűszerekkel. A chiliolaj azonban nemcsak kulináris célokat szolgálhat, hanem bizony nagyon sok egészségügyi előnyét élvezhetjük ki, mutatjuk is, melyek ezek.
A chilipaprika tele van erős antioxidáns és gyulladáscsökkentő vegyületekkel, például ilyenek a kapszaicinoidok. Ezek a növényi vegyületek segíthetnek csökkenteni az oxidatív stresszt, és ezzel együtt minimalizálják a sejtek károsodását. Az oxidatív stressz a szabad gyököknek nevezett reaktív molekulák és a szervezet antioxidáns védekezése közötti egyensúlyhiány. Az oxidatív stressz olyan betegségeket okozhat, mint például szívbetegségek és rákos megbetegedések.
A chilipaprika és a chiliolaj sok karotinoidot is tartalmaz, például ilyen a béta-karotin, a kriptoxantin és a zeaxantin. Ezek a pigmentek felelősek a chilipaprika élénk színéért és számos egészségügyi előnyéért. Mivel a karotinoidok zsírban oldódnak, ily módon a chiliolaj fokozhatja ezeknek a vegyületeknek a felszívódását.
A chiliolaj olyan alkaloid vegyületekben bővelkedik, amelyek fűszeres és intenzív ízt adnak mind a paprikának, mind az olajnak: ezek a kapszaicinoidok. Ezek a vegyületek antioxidáns és gyulladáscsökkentő hatásokkal rendelkeznek. A chili más antioxidánsokat is tartalmaz, például flavonoidokat, fenolos savakat és C-vitamint, amelyek mind-mind egészségjavító hatásokkal rendelkeznek.
A tudományos kutatások azt állapították meg, hogy a chilipaprika rendszeres fogyasztása csökkentheti a szívbetegségek kialakulásának kockázatait.
Habár az emberi szervezetnek csak kis mennyiségű nátriumra van szüksége a normális működéshez, azonban az emberek többsége nem veszi figyelembe a napi ajánlott nátriumbevitelt. A túl sok nátrium növelheti számos betegség kockázatát, például a magas vérnyomásét, a vesebetegségét és az autoimmun betegségekét. A chiliolajban található kapszaicin nevű vegyület segíthet abban, hogy kevesebb sót vigyünk be a szervezetünkbe, ugyanis az ízvilága nagyban hasonlít a sóhoz, és csökkenti a só utáni sóvárgást is.
A chiliolaj fogyasztása kisebb mennyiségben biztonságos, azonban nagyobb mennyiségben súlyosbíthatja a savas reflux tüneteit, fokozza a hányingert és gyomorpanaszokat is generálhat. Amennyiben alapból van valamilyen emésztési zavarunk, akkor mellőzzük a chiliolaj fogyasztását.
A chili és a chiliolaj csakis akkor fejti ki egészségügyi hatásait, ha mértékkel fogyasztjuk. Egyes kutatások arra világítanak rá, hogy a csípős fűszerek mértéktelen fogyasztása hozzájárulhat egyes rákos betegségek, például a gyomorrák kialakulásához, de a nyelőcsőrák kialakulásában is szerepet játszhat.

