Friss Hirek

Miért szerepeljen nyáron az étrendünkben a sárgadinnye?

Nyáron sokkal több gyümölcs áll a rendelkezésünkre, mint a téli hónapokban. A nagy melegben sok vizet iszunk, amit bizony hamar meg lehet unni. Azonban sok olyan lédús gyümölcs áll a rendelkezésünkre, amely nagyon hasznos lehet a dehidratáció megelőzésében. A sárgadinnye is egy rendkívül lédús gyümölcs, bár közel sem annyira, mint „testvére”, a görögdinnye. Azonban érdemes legalább a szezonban fogyasztani, hiszen nagyon sok egészségügyi előnnyel rendelkezik. Mutatjuk is, hogy melyek ezek!

A sárgadinnye gazdag forrása az ásványi anyagoknak, az A- és C-vitaminnak, más antioxidánsoknak és vitaminoknak. A sárgadinnye antioxidánsai segítenek a sejtkárosodások kivédésében, illetve a C-vitaminja is védelmezi a sejteket, és megakadályozza a gyulladás kialakulását. Tanulmányok szerint a magas C-vitamin-tartalmú étrend védelmet jelent az oxidatív stressz, a szabad gyökök okozta betegségekkel szemben. Az oxidatív stressz azért is veszélyes, mivel olyan betegségek okozója lehet, mint szívbetegségek és rákos megbetegedések. Egyes tanulmányok szerint a C-vitaminnak nagy szerepe lehet egyes rákos betegségek – emlőrák, gyomorrák, hasnyálmirigyrák, prosztatarák, tüdőrák – kockázatainak csökkentésében. A magasabb C-vitamin-szinttel rendelkező embereknél alacsonyabb a gyulladásos marker, például a C-reaktív fehérje vérszintje.

A sárgadinnye más antioxidáns vegyületekben is bővelkedik, például polifenolokban, mint galluszsav, rutin és kvercetin.

A sárgadinnyében számos olyan növényi vegyület is megtalálható, mint például karotinoidok, lutein és zeaxantin, amelyek segíthetnek a szem egészségének támogatásában azáltal, hogy védelmet nyújtanak az oxidatív károsodással szemben. A karotinoid pigmentben gazdag étrenddel kapcsolatban bebizonyosodott, hogy védelmet nyújt az életkorral összefüggő makuladegenerációval szemben. Ez egy olyan szembetegség, amely az idős emberek látásvesztésének vezető oka.

A sárgadinnye számos vitamint és ásványi anyagot tartalmaz. Különösen nagy mennyiségben van jelen a gyümölcsben az A- a C-vitamin. Amellett, hogy a C-vitamin erős antioxidánsként van jelen a gyümölcsben, szerepet játszik a bőr egészségének fenntartásában és az immunrendszer megerősítésében. Az A-vitamin egy másik olyan antioxidáns, amely a sárgadinnyében megtalálható. A-vitaminra is szükség van az immunrendszer működéséhez, de fontos szerepe van a növekedésben, a fejlődésben, a szaporodásban és a sejtkommunikációban.

A sárgadinnye kitűnő folátforrás, amely a B-vitamin egyik formája, amely a sejtosztódásban és a homociszteinszint csökkentésében játszik kulcsszerepet. Amennyiben magas a szervezetben a homociszteinszint, úgy gyulladás alakulhat ki, illetve nagy az esély az oxidatív stressz létrejöttére is.

Az optimális folátszint fenntartása elengedhetetlen a szív egészségének védelméhez. Ez a tápanyag fontos szerepet játszik a magzati növekedésben. A gyümölcs kitűnő káliumforrásnak is számít. Ez a tápanyag segít a vérnyomás szabályozásában és a szívbetegségek megelőzésében. A sárgadinnye tartalmaz még magnéziumot, vasat, B6-vitamint és K-vitamint is.

A sárgadinnye napi fogyasztása a látást is javíthatja. A gyümölcsben található C-vitamin, zeaxantin és karotinoidok javítják a látást és csökkentik a szürkehályog és a makuladegeneráció kockázatát.

A sárgadinnye vízben és elektrolitokban is bővelkedik, ami pedig segít fenntartani a megfelelő folyadék- és elektrolitszintet a szervezetben.
A gyümölcs mintegy 90%-a víz. A magas víztartalom megakadályozhatja a kiszáradást. Káliumot is tartalmaz, amely tápanyag segít ellazítani az ereket, és segít csökkenteni a magas vérnyomást.

A magas élelmirost-szint elengedhetetlen a bélmozgás és az emésztőrendszer egészségének fenntartásához. A rostos ételek rendszeres fogyasztása szabályos bélmozgáshoz vezet, így nem kell tartanunk a székrekedéstől.

A sárgadinnye fitonutriens vegyületekben bővelkedik. A fitonutriensek fokozzák az immunitást, és segítenek a betegségek leküzdésében. Ezek a vegyületek gyulladásgátló tulajdonsággal is rendelkeznek. Az A-vitamin például fokozza az immunitást és a fehérvérsejtek termelését.


Exit mobile version