Friss Hirek

Milyen őszi és téli táplálékok hatnak pozitívan az egészségre?

Ma már nemcsak tavasztól őszig ehetünk finomabbnál finomabb gyümölcsöket, hanem egész évben fogyaszthatjuk ezeket a tápanyagokban, antioxidánsokban, ásványi anyagokban és vitaminokban gazdag táplálékokat. Mutatjuk, hogy miért olyan egészségesek egyes gyümölcsök és miért is fogyasszuk azokat a téli és az őszi szezonban!

Ma már nemcsak Ázsiában népszerű a datolyaszilva, hanem hazánkban is. A gyümölcs tele van A-vitaminnal, mangánnal és C-vitaminnal. Antioxidánsokban is bővelkedik, amelyek sok egészségügyi előnnyel járnak, többek között csökkentik a magas koleszterinszintet, a gyulladást és a magas vérnyomást is.

A kivit is nagyon sokan kedvelik. Egy igazi C-vitamin-bomba, amely aktívan részt vesz az immunrendszer megerősítésében és az immunfunkciók javításában. A C-vitamin mellett K-vitaminban, káliumban és E-vitaminban is bővelkedik.

A téli szezon slágergyümölcsei közé tartoznak a bioflavonoidokban bővelkedő citrusos gyümölcsök, azaz a mandarin, a lime, a citrom, a narancs és a grépfrút. Igazi tápanyagbombának számítanak, hiszen majdnem minden vitamint és ásványi anyagot biztosítani tudnak, amelyekre a szervezetünknek olyan nagy szüksége van a megfázásos és az influenzaszezonban. A citrom és a lime ráadásul csak alacsony cukor- és kalóriatartalommal rendelkezik.

A grépfrút nagyon sok fitokemikáliát, többek között fitonutrienseket tartalmaz. Ilyen flavonoid például a béta-karotin, a likopin és a bioflavonoidok. Ezek együttesen nagyon eredményesen harcolnak a szabad gyökök ellen, amelyek egyébként hozzájárulnak a krónikus betegségek kialakulásához és az öregedési folyamatok felgyorsításához.

A mandarint és a narancsot sem hagyhatjuk figyelmen kívül. Rendkívül sok C-vitamint tartalmaz mindkettő, amely vitamin erősíti az immunrendszert, rendkívül jót tesz a szívnek és a keringésnek, és a sebgyógyulást is felgyorsítja.

Miért együnk rendszeresen diót? A dió az egyik legegészségesebb a diófélék közül. Nemcsak azért, mert tápanyagokban rendkívül gazdag, hanem azért is, mert nagyon sokféle egészségügyi előnnyel rendelkezik.

A dió gazdag forrása az egészséges zsíroknak, amelyek nagyon sok pozitív hatással rendelkeznek, többek között megóvnak bennünket a krónikus betegségektől. A dióban található zsírok energiát biztosítanak a szervezetnek, illetve abban is kulcsszerepük van, hogy a vitaminok és az ásványi anyagok kellőképpen felszívódjanak, és ily módon hasznosuljanak. Az egészséges zsírok aktívan hozzájárulnak az immunrendszeri egészséghez, illetve jót tesznek az idegrendszeri egészségnek is, mindemellett még a vérnyomás-szabályozó szerepük is kiemelkedő.

A rendszeres diófogyasztás aktívan hozzájárul a szív egészségének megőrzéséhez is. Mivel a dió többszörösen telítetlen zsírsavakat is tartalmaz, így a magas koleszterinszintet is csökkenteni tudja, ami pedig jobb szívegészséget biztosít bárki számára. A rendszeres diófogyasztás csökkenti a trigliceridszintet is, ami pedig a krónikus betegségek kockázatait is minimalizálja, többek között a szívbetegségektől óvhat meg bennünket.

A diónak ugyan magas a zsír- és a kalóriatartalma, azonban roppant egészséges. Mint mindent, ezt a táplálékot is csak mértékkel fogyasszuk. Azonban a kutatási eredmények azt mutatják, hogy mértékkel fogyasztva a dió még a súlycsökkenést is elősegíti, hiszen tele van telítetlen zsírokkal, ami sokat segíthet a kalóriák energiává alakításában. A dió ezen kívül sok rostot is tartalmaz, ami fokozza a jóllakottságérzetet és segít az éhség elnyomásában is.


Exit mobile version