Friss Hirek

Nagyon drága, és kevés van – ezek a húsok aligha kerülnek az ünnepi asztalra

Brutálisan megdrágult a kacsa, a liba és a pulykahús is – ráadásul az idei, durva madárinfluenza-szezon miatt nem is áll rendelkezésre a szokásos mennyiségben.

Mi történt? Korán jött, és a szokásosnál is agresszívebb volt az őszi madárinfluenza-járvány, ami az ünnep előtti baromfikínálatot is megtizedelte. Így fokozta a drágaságot a karácsonyi liba- és kacsahiány – írja az mfor.hu.

Ilyen komoly járvány volt? Csorbai Attila, a Baromfi Termék Tanács elnöke is megerősítette lapnak, hogy az ősszel nagyon széleskörű volt a madárinfluenza-járvány. Az állategészségügyi hatóság ezért nemcsak a fertőzött állományok megsemmisítését rendelte el, a megüresedett állattartó telepeket sem engedte újratelepíteni.

És akkor mennyibe kerül most? Ma már egy 2,5 kilós fagyasztott grillezni való kacsáért kilogrammonként a kétezer, ugyanennyi kacsacombért a 3300-4300, kacsamellért a 8000-9000, egy kiló libamájért a 16 500-20 000 forintos ár már jónak számít. Az mfor.hu árszemléje során egy kiló hízott libamájat 23 ezer forintért, mellfilét nyolcezerért, combot hatezerért, liba szárnytőt potom másfélezerért, de libanyakat 1300 forint alatt is találtak. A hivatalos – az Agrárközgazdasági Intézet Piaci Árinformációs Rendszer (PÁIR) szerinti – árak alapján:

a pulyka felsőcomb ára a tavalyi 1115 forintról csaknem 1500-ra, a pulykamellfilé 1900-ról több mint 2500 forintra drágult idén decemberre.

The post Nagyon drága, és kevés van – ezek a húsok aligha kerülnek az ünnepi asztalra appeared first on Forbes.hu.


Exit mobile version