Friss Hirek

Nem csak a mediterrán térség kedvence – olajbogyó

Az olajbogyót elsősorban a Földközi-tenger partvidékén termesztik, de ma már minden országban ismerik az emberek. Az olajbogyó többféle színben kapható: a legismertebb a fekete és a zöld színű, legalábbis hazánkban ezeket lehet kapni az üzletekben. Az olajbogyók lehetnek magvasak vagy magozottak, illetve az ízük is eltérő lehet, hiszen az erjesztés, pácolás módja határozza meg, hogy éppen milyen olajbogyót fogyasztunk. Nagyon sokféle egészséges étel készíthető ebből a táplálékból.

Rendkívül egészséges, hiszen nagyon sok hasznos tápanyagot tartalmaz, de a kálium- és kalciumtartalma is roppant kiemelkedő.

Az olajbogyó a mediterrán térségben is nagyon közkedvelt. Ebben a térségben tudják az emberek, hogy igazi antioxidáns-bombát fogyasztanak rendszeresen, hiszen az olajbogyó polifenolokban bővelkedik. Ezek a polifenolok csökkenteni tudják az olyan krónikus betegségek kockázatait, mint a rákos betegségek és az érelmeszesedés.

Az olajbogyó egyik polifenolja olyan hatékonyan képes gyulladást csökkenteni, mint az ibuprofen gyógyszerek. Miért is vennénk be gyógyszert, ha a gyulladás miatt fájdalmaink vannak, amikor az olajbogyóban található vegyület is van olyan erős és hatékony, mint egyes gyógyszerek? Különösen azok számára hozhat enyhülést, akik ízületi gyulladásban szenvednek. A gyulladást a betegségek kiváltó okának tekintik az orvosok. Az olajbogyó egy oleocanthal nevű gyulladáscsökkentő vegyületet tartalmaz, amely megakadályozza a gyulladáskeltő enzimek képződését, amelyek olyan betegségek kialakulásához vezethetnek, mint a 2-es típusú cukorbetegség vagy az ízületi gyulladás.

Az olajbogyó főleg telítetlen zsírokat, elsősorban olajsavat tartalmaz. Ez a zsírsav csökkenti a szívbetegségek kockázatait, mégpedig oly módon, hogy csökkenti a magas koleszterinszintet, és nagyon eredményes a vérnyomás szabályozásában is. Az olajbogyó tehát olajsavat tartalmaz. Ez egy egyszeresen telítetlen zsír, amely segít a jó koleszterin szintjének a növelésében, emellett az LDL-koleszterin-szintet is csökkenti. Mindkét marker változása csökkenti a szívbetegségek kockázatait.

Az olajbogyó még a csontok egészségét is védi. Olyan vegyületekben bővelkedik, amelyek meggátolják a csontvesztést. Ez talán nemcsak az olajbogyónak köszönhető, hanem a mediterrán étrendnek is. Ugyanis egy tanulmány arról számolt be, hogy a mediterrán térségben az idősebb emberek kevésbé szenvednek csonttöréstől, mint más országokban, régiókban.

Mint fentebb említésre került, az olajbogyó egy erjesztett táplálék, amely több szempontból is hozzájárul az egészség megőrzéséhez. Az erjesztett táplálékok olyan hasznos baktériumokat és enzimeket biztosítanak, amelyek egyensúlyba hozzák a bélflórát, segítenek fenntartani az emésztőrendszeri egészséget, és még az immunrendszer működését is fokozzák. Ugyan nem mindegyik, de néhány olajbogyó probiotikumban is bővelkedik, ugyanis egyes olajbogyótípusok tejsavas erjesztéssel készülnek. A probiotikumok pedig nagyon jót tesznek a bélrendszer egészségének és az emésztésnek. Az olajbogyó élelmi rostot is tartalmaz, amely táplálja a mikrobiomot, a mikrobiom táplálása pedig kulcsfontosságú az általános egészség szempontjából.


Exit mobile version