Friss Hirek

Nem csak a nyelvtanulás hat pozitívan az agyra

Azzal mindenki tisztában van, hogy testünk teljesítményét hogyan kell növelni. Az egészséges táplálkozással, a tápanyagok, azaz vitaminok és ásványi anyagok bevitelével, a rendszeres testedzéssel jelentősen megnövelhetjük az állóképességünket, az energiánkat, és még a teljesítményünket is fokozhatjuk. Azonban nemcsak a testünknek van szüksége trenírozásra, hanem az agyunknak is, hiszen az agy teljesítménye is fokozható. Ahogy öregszünk, az agyi idegpályák is gyengülnek és öregszenek. Ez pedig negatívan hat a memóriára és a koncentrációs készségre. Azonban léteznek olyan módszerek, amelyekkel akár el is kerülhetjük, hogy romoljon az agy teljesítménye. Mutatunk is néhány módszert ezzel kapcsolatban!

Az agyteljesítmény növelésének egyik legjobb módja, ha megtanulunk egy idegen nyelvet, ezzel a módszerrel ugyanis elkerülhetjük a kognitív képességek, funkciók csökkenését. Az új nyelv tanulása fokozza az agy rugalmasságát, illetve az információkódoló képességét. Bármilyen új dolog megtanulása elősegíti, hogy az agy neurális hálózata jobban reagáljon az új információ feldolgozására.

A fizikai aktivitás is nagyon jót tesz az agy egészségének. Enyhe kognitív károsodásban szenvedő idősebb felnőtteknél a testmozgás bizonyítottan javítja a memóriát és a gondolkodási képességet. Még a rövidebb edzések is pozitívan hatnak az agy teljesítményére. Az aerob gyakorlatok például megnövelik az agy térfogatát az agy azon részein, amelyek a rövidtávú memóriát támogatják.

Nemcsak a nyelvtanulás, hanem a hangszeren való játék is segít megnövelni az agy teljesítményét. Ha valaki már gyerekkorban elkezd játszani valamilyen hangszeren, ezzel javul az agy fejlődése, idősebb korban pedig elkerülhetővé válik a kognitív hanyatlás. A hangszeren való játék növelheti a strukturális kapcsolatot az agy azon területei között, amelyek a mozgás szabályozásáért és a hangok feldolgozásáért felelősek.

Az elménk csúcsformában tartásához nagyon lényeges, hogy agyserkentő táplálékokat is fogyasszunk. A mediterrán étrend – zöldségek, gyümölcsök, olívaolaj, teljes kiőrlésű gabonák, halak – nagyban hozzájárul az agy teljesítményének növeléséhez, ezzel szemben a feldolgozott táplálékokat korlátozni szükséges. A mediterrán étrend lassítja a kognitív hanyatlást, és jelentősen megnöveli az agy teljesítményét.

Az étrend nagy szerepet játszik az agy egészségének fenntartásában. A mediterrán étrend a növényi alapú ételeket hangsúlyozza, de tartalmaz még teljes kiőrlésű gabonákat, halakat, egészséges zsírokat, például olívaolajat. A tanulmányok szerint azok az emberek, akik szorosan követik a mediterrán étrendet, kevésbé valószínű, hogy Alzheimer-kórban szenvednek, mint azok a személyek, akik nem ezt az étrendet választják. Például az extraszűz olívaolajban és más egészséges zsírokban található omega-3 zsírsavak létfontosságúak a sejtek megfelelő működéséhez, csökkentik a koszorúér-betegség kockázatait, növelik a mentális fókuszt, és lassítják a kognitív hanyatlást idősebb felnőtteknél.

A társadalmi interakció segíthet megelőzni a depressziót és a stresszt, ami szintén hozzájárulhat a memóriavesztéshez. Mindenképpen kerítsen lehetőségeket arra, hogy kapcsolatba lépjen szeretteivel, barátaival és másokkal.

Az artériák és a vénák egészsége kritikus fontosságú az agy egészsége szempontjából is. Növelje a fizikai aktivitását, kövesse a mediterrán étrendet, csökkentse a nátriumfogyasztását a koleszterin és a vérnyomás csökkentése érdekében. A dohányzás és az alkoholfogyasztás is hatással van az agy egészségére, ezért nagyon fontos, hogy csak mértékkel igyunk alkoholt, és ne dohányozzunk.


Exit mobile version