Bizonyára mindenki észrevette, hogy egyes ételek után sokkal fiatalosabbnak tűnik, jobb lesz a közérzete, ellenben más ételek sokat öregíthetnek az emberen. Ezek az étkek nem egy-két nap alatt végzik el romboló hatásaikat, hanem ha hosszú időn keresztül fogyasztjuk azokat. Míg az egészséges ételektől jobban érezzük magunkat, addig azt is megtapasztalhatjuk, hogy az egészségtelen táplálékok után alig van energiánk, puffadunk, és bizony a bőrünknek sem tesznek jót ezek az ételek. Mutatjuk is, hogy milyen ételektől lehetünk a korunknál jóval öregebbek!
A fűszeres ételek roncsolják az ereket, aminek látható jelei is lehetnek például az arcunkon. Ha valaki például rosaceában szenved, nem is ehet ilyen táplálékokat, hiszen ez a tünetek fellángolását okozhatja. Ráadásul ezek a táplálékok megemelik a testhőmérsékletet is, ez izzadást vált ki, ami a baktériumok elszaporodásának és a pattanások keletkezésének kedvez.
A bőr a test legnagyobb szerve, és minden, amit eszünk, hatással van rá. A margarin nagyon egészségtelen, mivel transzzsírokban bővelkedik. A transzzsírok megemelik az LDL-koleszterin-szintet, ellenben csökkentik a jó, azaz a HDL-koleszterin szintjét. És még gyulladás is keletkezhet a szervezetben, ami pedig oka lehet a szívinfarktus és a stroke kialakulásának.
A feldolgozott és a fagyasztott termékek sok hozzáadott sót tartalmaznak. Ha túl sok só van a szervezetben, akkor folyamatosan szomjasak leszünk, iszunk, ami pedig a veséket terheli túl. Az extra víz pedig ödémát, puffadást okoz. Ez az arcon is jelentkezhet, márpedig az ödémás arc minden, csak nem üde és nem fiatalos.
Az alkohol dehidratálja a szervezetet, ez pedig hatással van a bőrre. A bőr a dehidratáció következtében szárazzá válik, fakó lesz, ami szintén rontja a külső megjelenést is.
Ha rendszeresen fogyasztunk sült ételeket, az sem egészséges, hiszen ezek az ételek olyan szabad gyököket, instabil molekulákat szabadítanak fel, amelyek roppant módon öregítik a bőrt is.
A péksüteményeket sokan kedvelik, azonban ezek a táplálékok is olyan transzzsírokat tartalmaznak, amelyek eltömítik az artériákat, illetve hízást okoznak. Ezen kívül sok hozzáadott cukrot is tartalmaznak, amely cukorbetegséget, fogszuvasodást és magas vérnyomást okozhat. Gyulladást is kelt a szervezetben a cukor, ami pedig az Alzheimer-kór, a depresszió és az ízületi gyulladás kialakulásának kedvez.
A hús magas hőmérsékleten való sütése egy úgynevezett glikációs végterméket hoz létre. Ez gyulladást kelt a szervezetben és cukorbetegséget vagy szívbetegséget is előidézhet.
A koffein vízhajtó hatással bír. Serkenti ugyan az agyat, de a vizelési szükségletet is fokozza. Dehidratációt is okozhat. Ha nincs elegendő víz a szervezetben, akkor a bőr nem tud megszabadulni a méreganyagoktól. Ennek hatására a bőr szárazzá válik, illetve felgyorsul a ráncok kialakulásának folyamata.