Friss Hirek

Rendszeres teafogyasztás és vidámabb, egészségesebb élet

Számos tanulmány számolt be arról, hogy napi több csészényi tea elfogyasztása kiemelt hatással van az egészségre. Az eddigi kutatási eredmények azt sugallják, hogy a napi több csésze tea csökkentheti a szívbetegségek, a cukorbetegség, a stroke rizikóit, illetve az ezekből a betegségekből fakadó halálozási kockázatokat. Az eredmények szerint napi 4 csésze tea fogyasztására van szükség, hogy ezeket a pozitív hatásokat és előnyöket kiélvezhessük.

Egy másik tanulmány pedig arról számolt be, hogy összefüggés van a több csészényi tea elfogyasztása és a stroke, illetve a szívkoszorúér-betegség alacsonyabb kockázata között.

A teafogyasztás egészségügyi előnyei a polifenolokhoz kapcsolódnak, amelyek nagy mennyiségben vannak jelen a legtöbb teában, különösen a fekete, a zöld és az oolong teában. A polifenolok pedig antioxidáns hatásokkal rendelkeznek.

A polifenol vegyületek csökkentik a gyulladást és az oxidatív stressz mértékét a szervezetben, ez viszont mérsékli többek között a szívbetegségek kockázatait.

A zöld tea domináns polifenoljai, a katekinek különösen nagyon hasznosak lehetnek a betegségek megelőzésében, hiszen megvédik a sejteket a károsodásoktól.

Mind a koffeines, mint a koffeinmentes teák tartalmaznak olyan ásványi anyagokat, mint például kalcium, magnézium, kálium, foszfor, nátrium, réz és cink.

A teák természetes anyagai, vagyis a polifenolok csökkentik bizonyos krónikus betegségek kockázatait. Egyes tanulmányok szerint a teában található katekin nevű polifenol és a koffein elősegíthetik a fogyást is. Ez annak köszönhető, hogy pozitívan hatnak az anyagcserére, azaz felpörgetik azt.

Egyes kutatások kimutatták a teafogyasztók körében a szívbetegségek kockázatainak csökkenését. Elsősorban a zöld és a fekete tea volt ilyen pozitív hatással. Mindkét tea segíthet a magas vérnyomás és a magas koleszterinszint csökkentésében.

A zöld teában található katekinek pedig a vércukorszint szabályozásában lehetnek a segítségünkre, amivel a 2-es típusú cukorbetegség előzhető meg. A kutatási eredmények azt mutatják, hogy elsősorban a kamillatea és a fodormentatea lehet segítségünkre a krónikus betegségek, különösen a cukorbetegség megelőzésében.

Nyilván nem lehet kijelenteni, hogy egy-egy tea segíthet megelőzni a rákos betegségeket, viszont a betegség kockázatai jelentősen csökkenhetnek. Ehhez azonban nemcsak teafogyasztásra, hanem életmódváltásra is szükség van.

A tea azért is olyan egészséges, mivel nagy koncentrációban tartalmaz polifenolokat, azaz olyan bioaktív összetevőket, amelyek számos növényi alapú élelmiszerben megtalálhatók. A polifenolok – például a flavonoidok – antioxidánsként működnek, amelyek kulcsszerepet játszanak az életkorral összefüggő degeneráció elleni küzdelemben. A degeneratív betegségek, mint például a rák vagy az ízületi gyulladás, részben az oxidatív stressz miatt alakulnak ki. Az oxidatív stresszt a testünkben lévő szabad gyökök túlzott mennyisége okozza, amelyek károsítják a sejtjeinket.

Az antioxidánsok azonban segítenek leküzdeni és semlegesíteni az oxidatív stresszt, és mivel a teák kiváló antioxidáns-forrásnak számítanak, így rendkívül pozitívan hatnak az egészségünkre.

A polifenolok is védőhatásokat alakítanak ki az akut és a krónikus betegségekkel szemben. Ilyen például az elhízás, a 2-es típusú cukorbetegség, a neurodegeneratív betegségek és a szív- és érrendszeri betegségek. A tea rendszeres fogyasztásával javulhatnak a kognitív funkcióink, és csökkenhet a gyulladás is.


Exit mobile version