Friss Hirek

Szépségápolási rituálé eperrel

Az eper nemcsak illatos és ízletes, de akár még a szépségápolásban is felhasználhatjuk. Ez a gyümölcs ugyanis tele van értékes polifenolokkal, antociánokkal, flavonoidokkal, vitaminokkal és ásványi anyagokkal, amelyek nagyon pozitív hatással vannak a bőrre. Magas antioxidánstartalma pedig különösen nagyon jót tesz a bőrnek. Az antioxidánsok elsősorban a sejtek működésére gyakorolnak pozitív hatást. Most akkor nézzük is meg, hogy milyen hatásai vannak az epernek, mit tesz a bőrünkkel, miért is ajánlatos ezt a gyümölcsöt a bőrápolásban is alkalmazni!

Az eper nagy hasznunkra lehet a korai öregedés megelőzésében. Az idő előtti öregedés azt is jelenti, hogy a ráncok, a finomabb és mélyebb vonalak sokkal hamarabb megjelennek az arcon. A bőrben is kialakulhat oxidatív stressz, aminek sok oka lehet: a magas UV-sugárzás, a levegő szennyezettsége vagy éppen a dohányzás. Az oxidatív stressz, a szabad gyökök elpusztítják az arc egészséges zsírsejtjeit is, illetve a strukturális fehérjéket a bőrben, aminek következtében az arcbőr petyhüdtté és megereszkedetté válik. Az eper olyan polifenolokban, antioxidánsokban bővelkedik, amelyek csökkentik a reaktív oxigénmolekulák okozta bőrkárosodásokat. Emellett segít megnövelni azoknak az enzimeknek is a számát, amelyek eredményesen veszik fel a harcot ezekkel a rossz oxigénmolekulákkal szemben.

A bőr szerkezeti integritását a kollagén, az elasztin és a fibrillin adja. Ameddig a bőr sejtjei jól és hatékonyan működnek, a bőr fiatalos és feszes marad. Az eper segít megvédeni a fibroblaszt sejteket a sérülésektől, és növeli a bőrsejtek életképességét is. Ezeket a hatásokat az eperben található polifenoloknak és flavonoidoknak köszönhetjük.

A bőrben is kialakulhat gyulladás, amelynek következménye a bőr vörösödése, a fájdalom és a viszketés lesz. Az eper csökkentheti a gyulladásos tüneteket, illetve a fájdalmat is, mivel csökkenti a gyulladásos markereket.

A napkárosodás is oka lehet a bőr gyors öregedésének, azonban az eper flavonoidokban, antociánokban, karotinoidokban, vitaminokban, fenolos savakban, például gallinsavban is bővelkedik, amelyek nagyfokú védelmet jelentenek a bőr számára a napkárosodással szemben.

Az epret is beépíthetjük tehát a szépségápolásba. Nagyon hatékonyan képes felvenni a harcot a hiperpigmentációval, ugyanis világosítja az arcbőrt.

C-vitamin-tartalma miatt arcmaszkokhoz is használhatjuk, ugyanis nagyon hatékonyan kezeli a zsíros bőrrel kapcsolatos problémákat, illetve gyulladáscsökkentő hatása miatt segít megszabadulni a szem alatti puffadástól is.

Az eperből remek öregedésgátló maszk is készülhet. Passzírozzunk le egy maréknyi epret, adjunk hozzá tejszínt, és arctisztítást követően ezt vigyük fel legalább 30 percre az arcbőrünkre. Végül mossuk le, és hidratáljuk az arcunkat.


Exit mobile version