Napjainkban sokan szenvednek vashiányban, ami sok esetben okozhat vérszegénységet. Azonban testünk vasszükségletét vasban gazdag ételek és italok fogyasztásával is könnyedén fedezhetjük.
Amennyiben nem fogyasztunk vasban gazdag táplálékokat, az a hemoglobinszintézis hiányát is jelzi. Ennek hatására az oxigénszint alacsony lesz az agyban, ami különféle tüneteket produkálhat, ilyen például a fejfájás, a szédülés és a gyengeség. A vérszegénység és a vashiány elkerülhető, mégpedig a vasban gazdag ételek és italok rendszeres fogyasztásával.
Az aszalt szilva és a szilvalé is gazdag forrása a vasnak. Nemcsak a szervezet vastartalmát emeli meg ez a gyümölcs és a leve, hanem magasabb energiaszintet is biztosít. Egyes hozzáértők szerint a cukrozatlan szilvalé cukorbetegeknek is javasolható, ugyanis nem emeli meg drasztikusan a vércukorszintet. Ezen kívül mind a szilvalé, mind az aszalt szilva nagyon hatékonyan enyhíti az emésztési zavarokat, mint például a székrekedést.
A céklalé olyan alapvető tápanyagokban bővelkedik, mint mangán, vas, folát, kálium, betain és C-vitamin. A céklalé javítja a vörösvértestek oxigénfelvételét, ezen kívül a hemoglobinszintet is javítani tudja. Ennek hatására a szervezet oxigénellátása is jobb lesz. A céklaléhez adhatunk almát és citromot. A citrom tele van C-vitaminnal, amely tápanyag elősegíti a vas jobb felszívódását.
A sütőtöknek is kipréselhetjük a levét, vagy nagyon finom turmixitalt is készíthetünk a hozzáadásával. A sütőtök ásványi anyagokban, vitaminokban és fitonutriensekben bővelkedik.
Zöld turmixitalokat is készíthetünk, amelyekhez hozzáadhatunk kelkáposztalevelet, uborkát és spenótot, hiszen ezek is gazdag forrásai a vasnak. A spenót és a kelkáposzta főleg vasban és C-vitaminban bővelkedik. Az uborkában pedig sok a kalcium, a kálium és a magnézium.
Mi magunk is készíthetünk vasban gazdag italokat. Most két ilyen recept következik.
Céklás-narancsos turmixital hozzávalói:
• 1 közepes cékla,
• 1 nagyobb narancs,
• 1 alma,
• 1 csésze víz,
• 4-5 szem eper.
Elkészítése:
Hámozzuk meg a céklát, az almát és a narancsot, majd kockázzuk fel azokat, és mehetnek is a turmixgépbe. Adjuk hozzá a vizet és a feldarabolt, megmosott epret, turmixoljuk le, és fogyaszthatjuk is.
Narancsos-ananászos-spenótos turmix hozzávalói:
• két maréknyi spenót,
• 1 nagyobb narancs,
• 3 karika ananász,
• egy kisebb citrom,
• egy csésze víz.
Elkészítése:
Mossuk meg a spenótot, majd tegyük a turmixgépbe. Adjuk hozzá a meghámozott ananászszeleteket és a meghámozott, kimagozott narancsszeleteket. Facsarjuk bele a citromot, és adjuk hozzá a vizet. Turmixoljuk le, majd fogyasszuk egészséggel.
Egyes táplálékokat azonban jobb elkerülni, mivel meggátolják a vas felszívódását. A fitinsav vagy fitátok a magvakban, a diófélékben, a hüvelyesekben és a gabonafélékben találhatók meg. Ezek a vegyületek jelentősen csökkentik és egyes esetekben meg is gátolhatják a vas felszívódását.
A túl sok kalcium is megakadályozhatja a vas felszívódását. Ezért nagyon fontos, hogy kerüljük a tejtermékek fogyasztását, ha mellette vasban gazdag ételeket fogyasztunk.