Vadasgomba: az egyik legfinomabb vegán karácsonyi fogás

A családi legendárium szerint a vadasgomba története még a gyerekek születése előtti időkig vezethető vissza, amikor a világ egyik legkedvesebb anyósa, Lici nagyi a vegetáriánus lányát szerette volna valami ünnepi fogással meglepni karácsonykor, mikor hazalátogatott. Mivel sültek és vadasmártás készült, meg is született ennek a hús nélküli ünnepi vacsorának az őse.

Ez az étel azóta a családunk gasztronómiai hagyományának a része, évtizedek óta ez az étel kerül az asztalra szenteste napján. Mivel édesanyám Szegeden tökéletes ízharmóniában, óriás asztalterítőn alkotja meg és tárja elénk a halászlé, töltöttkáposzta és a sültek triptichonját, egy percig sem jelenik meg a hiány húsfronton.

A vadasgomba receptje a kezdeti idők óta némileg változott, de az alapok ugyanazok: vadasmártás, krumpligombóc és gomba. Mivel az egyik gyermek, a világcsavargó nagylány vegán lett, egy kis apróságot hozzáigazítottunk a recepten, de az ízélményen ez mit sem változtatott.

Az arányokról pontos adatokkal nem szolgálhatok, mivel, ahogy nagyanyáink konyhájában, itt is már érzésből készül minden, de azért iránymutatás céljából szörföztem egyet a neten. A krupligombóc esetében például 40 deka burgonyát írnak 25 darabhoz, a vadasmártáshoz pedig 10 adag esetében szoktak fél kiló répát, 30 deka zellert és 20 deka fehérrépát számolni. Szerintem viszont nem baj, ha többet mérünk bármelyikből is.

Hozzávalók:

Krumpligombóchoz:

1 kiló burgonya
40-50 dekagramm liszt (a krumpli nedvességtartalmától függően adagoljuk)
só ízlés szerint

A vadasmártáshoz:

50 dekagramm sárgarépa
30 dekagramm zeller
20 dekagramm fehérrépa
3 nagyobb fej hagyma
1 közepes batáta

bors
szerecsendió
2 közepes babérlevél
1 evőkanál mustár
2 evőkanál zabtejszín vagy vegaföl (ha nincs vegán a családban, akkor mehet a tejföl vagy görögjoghurt)

A gomba pedig lehetőleg legyen erdei, mezei (van többb fajta, amely ilyenkor is szedhető), ha van, de a barna csiperkével is kíváló. Ezek a kalaposok rímelnek a vadas jelzőhöz, akinek pedig ez nem annyira lényeges, minden ugyanúgy működik fehér csiperkével is.

Elkészítés:

Az egyik lábosban feltesszük főni a feldarabolt krumplit sós vízben, a másikban pedig a zöldségeket. Én mindig lepirítom egy kicsit. Kevés zsiradékon, kis lángon indul a műsor, szórók rá egy nagyobb adag sót és lefedem. Amikor már jól serceg, kavarok egyet rajta és vissza a fedő. Ha jól csináljuk, akkor a saját levében fog sülve-párolva puhulni a zöldségünk. Nagyjából fél óra múlva öntöm fel annyi vízzel, amennyi ellepi.

Mikor megpuhult minden, jöhet a botmixer. Itt kell beállítani a sűrűségét. Következnek a fűszerek, a mustárral és a zabtejszínnel. Amikor felforrt a szósz, levesszük takarékra, és így, lassú tűzön rotyogva kerül bele a gomba, itt fog megfőni és ne felejtsük el kavargatni  sem!

A másik lábosban pedig a készre főzött és a fürdővíztől megszabadított burgonyát összetörjük, hagyjuk kihülni, ha kell utána sózunk és összegyúrjuk a liszttel. A tésztából gombócokat formázunk, amit enyhén sós vízben kifőzünk.

Én az elmúlt karácsonykor olyan bátran adagoltam a burgonyát, hogy csak lestem, ahogy vette fel a lisztet… végül közel 80 gombóc lett, ha jól emlékezem (készült fotó is, de sajnos nem leltem rá).

A krumpligpmbóc és a vadasszósz egyébként is nagy kedvenc a családban, ha épp különváltak, akkor készül a gombócokból zöldésges leves habarással, és vadadasmártásos spagetti.

De aki úgy dönt, hogy legyen egy húsmentes fogás a karácsonyi asztalon, annak tényleg ez az egyik legjobb választás, ha szereti a gombát.

Kapcsolódó
Apuka halászlevétől a preckedliig: gasztrobloggerek karácsonyi menüi
Három gasztrotémákban is publikáló bloggert kerestünk fel, hogy érdeklődjünk, náluk mi a helyzet a karácsonyi menü frontján.

The post Vadasgomba: az egyik legfinomabb vegán karácsonyi fogás first appeared on Sokszínű vidék.

Visited 1 times, 1 visit(s) today
Loading RSS Feed

Loading RSS Feed