Csak a teljes gázpedálban hiszek

„Olyan nekem ez a cég, mint egy homokozó. Vannak hozzá dömpereim, néha kapok új lapátokat, és eljátszom velük.” Bíró Szabolcs, a Wise Tree Kft. alapítója csodabogár a magyar étrendkiegészítő-piacon. Évekig képes kutatni, ha a fejébe veszi, hogy igenis kifejleszt egy új terméket, és hajnalig agyal a hatóanyagokon, enzimeken vagy a genetika által meghatározott személyiségtípusokon.

Vitaminipar című könyvében azt írja, a forgalomban lévő termékek nagy része ellenőrizetlen, nem feltétlenül tartalmazza a feltüntetett mennyiségű hatóanyagokat, sőt az esetek egy részében az Alibaba.comról rendelték, aztán átcsomagolták őket. Azt mondja, egyáltalán nem az volt a célja, hogy inkább az ő termékeit vegyék a konkurenseké helyett. Annyit mindenesetre elért a 2021-ben megjelent kötettel, hogy a gyártók még furfangosabbak lettek, hiszen a csalások, amikre felhívta a figyelmet, nyilvánvalók lettek a fogyasztóknak is.

Szabolcs vegyészmérnöknek tanult, de sok év külföldi kemény munka után otthagyta a kőolajipart, mert belefáradt, hogy mindent a pénz motivál. „Az az én szabadságom, hogy itt most nem ez van – mondja. – Hogy vállalhatom és vállalom is a következményeket, ha netán rosszul döntök. Szinte mámorító, hogy tanulhatok a hibákból, hogy senki sem mondja, hogy nem csinálhatom, nem kockáztathatok. Mi itt elsősorban élvezzük, amivel foglalkozunk, másodsorban persze keresünk valamennyi pénzt is, amiből megélünk.”

Az angyalföldi cégközpontban laborok, csomagolóhelyiségek, raktárak sorakoznak,
az utolsó gondolatom lenne, hogy többek között vitaminok és krémek birodalmába lépek. Egykor a Molhoz tartozott a telephely, ahol ma a mintegy nyolcvan féle Wise Tree Naturals (WTN) étrend-kiegészítő és kozmetikum készül.

Orvosi könyvekkel és kémiai táblázatokkal teli irodájában veszi fel Szabolcs ismeretterjesztő videóit többek között a mediterrán diétáról, az immunrendszert védő glutationról vagy arról, hogy létezik-e egyáltalán a reklám­szlogenekben oly sokat emlegetett, füvet legelő marhákból előállított kollagén. Interjú közben is néha felpattan, például hogy lerajzolja nekem, hol játszik szerepet az allergiás folyamatban a hisztamintermelődés.

Közben a nyakában ott fityeg egy klasszikus fémsíp, de állítja, hogy nagyon ritkán fúj csak bele. „Fárasztó sztori, tudom, de tizennyolc évesen viccesnek gondoltam, hogy ha a nevem Bíró, akkor jó, ha van nálam síp. Elkezdtem hordani, aztán rajtam maradt” – nevet.
Mindig külsős maradsz
„Gyerekkoromban minden gördülékenyen ment, még a szavalóversenyeket is mindig megnyertem, pedig reál beállítottságú voltam” – meséli. Igaz, mint kiderül, rengeteg szabály élt a családban, és elvárták a gyerekektől a teljesítményt – sokat mond, hogy a négy Bíró unoka mind doktor lett. (Egy húga van, unokatestvéreik a gyulai házuk szomszédságában laktak.) A felmenőik azt sulykolták beléjük, hogy az oktatás és az iskola jelenti a könnyebb élethez vezető utat.

„Most kezdem megérteni a gyerekkoromat, miután elolvastam Bibók Bea Ellopott gyermekkor című könyvét. Rám a parentifikáció nagyon durván igaz, az összes karakterjegyet viselem, a túlzott korai felelősségvállalástól a hatékonyságon át az elhivatottságig, és hogy magamat mindig mindenben hátra sorolom.” Alapvetően azért ebben is a jót látja: a kudarctűrő képessége erős lett az effajta nevelés miatt, ezért igencsak testhez áll neki a kutatás, hiszen az 95 százalékban kudarccal végződik.

PhD-fokozatát ásványolaj- és petrolkémiából szerezte, és ő volt az első számú feltalálója a Mol égisze alatt világszabadalmaztatott gumibitumen-technológiának. Vonzotta a kaland meg az ismeretlen, annyi hátizsákos túra után, ezért ment ki az USA-ba öt évre dolgozni. A fiuk is kint született, ám Szabolcs 2011-ben belefáradt a nagyon más kultúrába.

„Mindig külsős maradsz, annyira más szemüveggel nézed a világot, mint az amerikaiak. Én azt tanultam meg, és abban hiszek, hogy idényben telepakolom a fagyasztót zöldséggel, és pénzügyileg is gondoskodom magamról, nem bízom bankokra a sorsomat. Ott a pénz a legfőbb értékmérő, és én nem tudok létezni ilyen helyen.”

„Tizennyolc évesen viccesnek gondoltam, hogy ha a nevem Bíró, akkor jó, ha van nálam síp.
Aztán rajtam maradt.”

A barikád túlsó oldala
Pár év agonizálás után egy befektető barátjával elkezdték a WTN 1.0-s verzióját, akkor még kozmetikai termékekkel. Szabolcs beleásta magát a bőrápolásba, bár azt mondja, a kutatási módszerek lényegében ugyanazok voltak, csak a terület más. Ökölszabály, hogy nagyjából tízezer óra alatt válhatsz profivá egy szakterületen, csak az a kérdés persze, hogy kinek mennyi idő alatt sikerül. „Én a barikád túlsó oldaláról jöttem, hiszen az olajipar és az egészség meglehetősen távol vannak egymástól. De a vegyipari technológiák összekapcsolják őket.”
Kezdetben nem igazán ment a biznisz, így Szabolcs elszegődött fél évre egy olajipari projektre Azerbajdzsánba. Akkor ugyanis már öt éve nem keresett szinte semmit, csak kísérletezgetett. Ezalatt sorra kapta ugyan a csillagászati fizetéseket ígérő állásajánlatokat Moszkvától Katarig, de visszautasította őket. Egyszer megkérdezte az ismerősét, aki beajánlotta egy céghez, hogy mit kell kérni. Azt a választ kapta: szolgálati autónak minimum egy Bentley-t.

„Nehéz nemet mondani, amikor megkínál a sejk egy olyan állással, amiből két hónap alatt visszafizetheted az összes adósságod. De nem akartam belekerülni az aranykalitkába. A kalitka része nagyon zavart.” Így inkább a tartalékaikból és családi kölcsönökből éltek évekig Szabolcs édesanyjánál, majd fapados albérletekben. Aztán a már visszautasíthatatlan azeri meló egyenesbe hozta a családot.

Ezután újraindította a WTN-t, már egyedül, és berobbant a cég, mint a rakéta. „Én csak a teljes gázpedálban hiszek, nincs félút.” Előfordult, hogy fél tizenkettőkor lefeküdt, aztán háromnegyed óra után felkelt, négyig otthon dolgozott, majd bement az üzembe, és folytatta délig. Akkor összeesett, aludt egy órát a portásfülkében, utána folytatta tovább estig. Az estéket is munkával tölti, olyan lelkes, ha eszébe jut valami, hogy nem bír elaludni. Tisztában van vele, hogy ez nem egészséges, de nem tudja, mi az, hogy kiégés. Még nem ment jól a cég, amikor megfogadta, hogy sosem lesz hajlandó rossz terméket piacra dobni, akkor sem, ha tönkremegy.

Az egyik gátolja a másik felszívódását
A cégnévben a wise (magyarul: bölcs) Szabolcs szerint a tudást szimbolizálja, a tree a természetességet. Azt vallja ugyanis, hogy nem a gyógyszer hiányzik a szervezetünkből, az egészséget és egyensúlyt az esetek többségében természetes módszerekkel is helyre lehet billenteni. Nagy erőfeszítéseket tesznek kezdettől, hogy termékeik amennyire csak lehet, természetes összetevőkből álljanak, és például tartósítómentesek legyenek. Volt olyan vitaminjuk, ami 2021-ben már készen volt, de az egyik összetevője szintetikus volt. Addig nem jöttek ki vele, amíg meg nem jelent egy olyan természetes alapanyag, amire azt a szintetikust le tudták cserélni.

A női hormonegyensúlytalanság, az autoimmun betegségek, az inzulinrezisztencia és a pajzsmirigygondok, ezeknek az egészségi problémáknak a kiegészítő kezelésére kezdett Szabolcs étrend-kiegészítőket fejleszteni. Aztán rájött, hogy vitaminok is kellenek ezeknek a bajoknak az orvoslásához, de a piacon lévő termékekkel elégedetlen volt, így elkezdett minőségibb összetevőkből újakat összeállítani. „A szakirodalom egy kutatásban csak a nulladik lépés – mondja Szabolcs –, utána elkezd az ember kísérletezni, majd tesztel. Ezt az iparágban gyakorlatilag nem csinálják, rengeteg tudás, idő, anyag kell hozzá, bizonytalan a végkimenetele, és ez mind pénz.”

A versenytársak jelentős része nemhogy nem tesztel, de nem is maguk gyártják a vitaminokat, csak megveszik valahol, esetleg bérgyártásban elkészíttetik, aztán becsomagolják. Sokszor csak megvásárolnak egy kész port és kapszulázzák, ami nem termékfejlesztés, summázza Szabolcs. Ő viszont szenvedélyesen tesztel, mostanában többek között új, a száj mikrobiom-egyensúlyának fenntartását segítő száj­ápolási termékcsaládot fejleszt. Ez a kutatásban részt vevő fogorvos, Balsai Tamás szerint is nagyon fontos, a fogkő alatti baktériumtelepek például rendkívül veszélyesek.

„Az emésztőrendszer gyengélkedésének gyakori oka, hogy túlszaporodnak a rossz baktériumok, ezt pedig helyre lehet hozni. Van rá egy nagyon jó amerikai étrend-kiegészítő például, de nem ismerjük az összetételét, így elkezdtünk kísérletezni és tesztelni. A végén a mi termékünk nyert a vakteszten, ahol megnéztük, hogyan hat az amerikai, illetve a miénk a különböző baktériumtörzsekre – mondja Szabolcs. – Balsai doktor is boldog volt, amikor látta, hogy a fogászati implantátumok gyorsabban csontosodnak, mert elöltük a kórokozókat.”

Amikor pedig multivitamint készítettek – amiből Magyarországon kábé ezerháromszáz féle van regisztrálva –, azzal kísérleteztek, hogy összebékítsék az egymással versengő mikrotáp­anyagokat. Az egyik gátolja a másik felszívódását, így ők négy részre szedték a kapszulákat, és különböző időkben kell őket bevenni, hogy minimalizáljuk az ellentétes hatást.

A többség placebo
Szinte követhetetlenül sorolja az ötleteit, amiken éppen dolgozik. Előkap egy dobozt, hogy végre lehet kapni egy olyan speciális polimerréteggel bevont tégelyt, ami megvédi a probiotikus baktériumokat a nedvességtől. Ha ugyanis nedvességet kap, egyáltalán nincs hatása. Probiotikumot tartalmazó multivitamint sem érdemes venni, mert ott a termékben lévő nyomelemek (fémionok) pusztítják el a baktériumokat.

Majd azzal sokkol, hogy az úgynevezett gumivitaminok gyártási hőmérséklete százhúsz fok, miközben a vitaminok ötven fok körüli hőmérsékleten már lebomlanak. Szabolcs meggyőződése, hogy az étrendkiegészítő-piac többsége placebo, és a készítmények nagy részének a hatását nem is nagyon mérik.

„Ötször ennyi embert is el tudnék szórakoztatni az ötleteimmel. Annyira ég a tűz bennem, hogy külön esti protokollom van, mert amúgy nem tudnék aludni, úgy jár az agyam” – mondja. Lefekvés előtt főz, sétál, hogy kizökkenjen, de alapvetően már elfogadta, hogy egybefolyik a magánélete a munkával. „Én csak abbahagyni tudom, befejezni sosem” – nevet. Tizenhat éves fiával él, nem zárható ki, hogy ő is vegyészmérnök lesz, mondja Szabolcs, hozzátéve, hogy bármilyen pályát is választ, támogatni fogja. „Bár a genetikáját is ismerem, tudom, miben lenne igazán jó.”

„Szabolcs nagyon elhivatott, és kiváló a kutatói vénája. Emellett rettentő sokat olvas, és alapanyagokban nincs megalkuvás nála.
Erre tette fel az életét, az sem zavarja, ha jóval többet kell fizetnie egy-egy összetevőért, hiszen nem tud olyan mennyiségben rendelni belőlük, mint például a multinacionális cégek. Akár minimális haszonnal is kihoz egy terméket, csak hogy a paletta teljes legyen, hiszen a vevők szeretik ugyanattól a gyártótól megvenni a lehető legnagyobb választékot” – mondja Horányi Tamás vegyészmérnök, a Colloid Science Kft. tulajdonosa. Ő alkalmanként segít Szabolcsnak a folyadékos formulák fejlesztésében.

Nála a cél mindig az állapotjavulás, az egyensúlyi állapot elérése, és ehhez azt az eszközt választja ki – legyen az krém, kapszula vagy csepp –, amelyik éppen a legjobb. „Nem nézek mindent szögnek, csak mert kalapácsom van” – von vállat. Ha például az emésztőrendszer gyulladásban van valamilyen autoimmun-betegség miatt, akkor a tápanyag ott kevésbé szívódik fel, ezért érdemes krém formájában bevinni mondjuk a glutation nevű fontos antioxidánst.
Bár jelenleg a szakirodalom szerint bizonyos hatóanyagokat nem lehet bőrön át bejuttatni, ő igenis készít magnéziumkrémet, azt mondja, nem érdekli, mit ír a szakirodalom, vagy mit mondanak egyesek. Szerinte aki kipróbálja, úgyis érzi, hogy működik. „A szakirodalom a tudománynak az a része, amit lepublikálnak, ha valami nem érdek, arról nem írnak.”

Pici szegmenst szolgálunk ki
És hogy miért barnás színű például a WTN test­ápoló? Szabolcs azt mondja, azért, mert a benne lévő növényi kivonatok színesek, ő pedig nem foglalkozik vele, ha valaki emiatt nem veszi meg. „Pici szegmenst szolgálunk ki, akik azt akarják, hogy hasson, és ne csak placebo legyen, azok elfogadják, hogy vannak efféle, nem feltétlenül kellemes velejárók. A fehér a tisztaság és a szépség szimbóluma, ezért szeretik, ugyanígy az illatokhoz is sokan ragaszkodnak, mi viszont nem akarunk illatokat, mert allergizálnak. Ez az én szabadságom, hálás vagyok, hogy megtehetem, és nem zavar, ha nem kellenek a termékeim mindenkinek” – von vállat.

Több száz munkaóra kell egy új termék receptjének kialakításához, valamint annak teszteléséhez, hogy a lejárati idő végéig stabil maradjon. „Ehhez akkreditált laborokat vonunk be, és különböző hőmérsékleti viszonyok közt figyeljük, hogyan viselkedik az elkészült anyag. Így áll elő az alapformula, amit a gyakorlatban tesztelni lehet, hogy egyáltalán hozza-e az elvárt hatásokat. Ha nem, akkor változtatni kell és újra kipróbálni. Egészen addig, amíg nem elég jók az eredmények, így egy jó termék létrehozása éveket is igényelhet” – mondja Horányi Tamás.
„Van, amit 2023 nyarán első körben már teszteltünk, most új formulákkal folytatjuk, talán jövő nyárra sikerül piacra dobni” – erősíti meg Szabolcs. A BiotechUSA mellett a WTN rendelkezik Magyarországon azzal a speciális kémiai analitikai készülékkel, amivel azonosítani lehet, hogy az alapanyagokat esetleg felhígítják-e az ígért töménységhez képest.

A forgalom majdnem fele bioboltokból jön, a másik fele a webshopból, és valamennyi patikából, plusz nemrég bekerült néhány termékük a DM-be is. „Nem minden, mert veszélyes, ha az emberek elkezdenek tájékozatlanul hatékony étrend-kiegészítőket venni” – mondja, hozzátéve, hogy aki a webshopon rendel, annak bő tájékoztatást adnak. „Mi nem szoktunk felülni a vonatra, nem kezdjük el azt a vitamint gyártani, amit épp mindenki más készít és reklámoz.”

Amúgy is annak a híve, hogy a legtöbb vitamint kúraszerűen, nem pedig állandóan érdemes szedni. „Az összes krónikus betegség mögött valamilyen gyulladás húzódik meg, ezeket kéne megszüntetni, de nem elsősorban vitaminokkal, hanem életmódváltással – mondja. – Evolúciósan belénk égett, hogy meg kell küzdenünk a vadállatokkal, de a harmincéves bankhitel okozta stresszre nem készült fel a szervezetünk.”

The post Csak a teljes gázpedálban hiszek appeared first on Forbes.hu.

Visited 1 times, 1 visit(s) today
Loading RSS Feed

Loading RSS Feed