Milyen vitaminokban bízhatunk, ha pattanásaink vannak?

Sokféle megoldás létezik a pattanások kezelésére, de a vitaminokra ebben az esetben is számíthatunk. A pattanások nemcsak esztétikai problémát jelentenek, de lássuk be, nagyon zavaró tud lenni, ha sok pattanás jelenik meg az arcunkon, illetve természetesen az is kellemetlen lehet, ha egy-egy fontos esemény előtt szembesülünk azzal, hogy pattanás keletkezett az arcunkon.

Van-e valamilyen összefüggés, kapcsolat a pattanások és a táplálkozás között? Számos tanulmány szerint bizonyos táplálékok igenis szerepet játszanak a pattanás kialakulásában, például ilyenek a magas cukortartalmú élelmiszerek és a tejtermékek. Egy másik tanulmány pedig azt írja le, hogy az oxidatív stressz lehet az oka a pattanások létrejöttének. A pattanásos embereknek általában alacsonyabb az antioxidáns-szintjük. Az antioxidánsok azonban lehetséges terápiát jelenthetnek a pattanások kezelésében. Nézzük is milyen antioxidáns hatással rendelkező vitaminok lehetnek segítségünkre a pattanások leküzdésében!

A táplálékainkban kétféle A-vitamin is van. Az egyik az A-provitamin, a másik pedig az előformált A-vitamin. Az előformált A-vitamin megtalálható például a tojásban, a szervhúsokban és a halban. Az A-provitamin, például a béta-karotin pedig növényi forrásokban található meg. Az A-vitamin jó forrásai közé tartozik a marhahús, a máj, a hal, különösen a hering; az A-vitamin növényi forrása pedig a sárgarépa, az édesburgonya, a sütőtök és a sárgadinnye. A kutatások alkalmával bebizonyosodott, hogy az A-vitaminban bővelkedő táplálékok fogyasztása is segíthet a pattanások leküzdésében.

A B-vitaminok csoportjába tartozik a tiamin (B1-vitamin), a riboflavin (B2-vitamin), a niacin (B3-vitamin), a pantoténsav (B5-vitamin), a piridoxin (B6-vitamin), a biotin, a folát és a kobalamin (B12-vitamin). Általában ezek a tápanyagok megtalálhatók a teljes kiőrlésű gabonákban, a húsfélékben, a tojásban, a diófélékben és a magvakban. Ezek a vitaminok is nagyon hatékonyak a pattanások megjelenésének csökkentésében, illetve a már kialakult pattanások hatékony kezelésében, eltüntetésében.

A C-vitamin egy vízben oldódó vitamin, amely megtalálható szinte minden zöldségben és gyümölcsben. Gazdag forrásai a kivi, az eper, a narancs, a citrusfélék, a brokkoli, a kelbimbó. A C-vitamin is hasznos lehet a pattanások természetes kezelésében. Mindennap pótolnunk kell, mivel kiválasztódik a vizelettel.

A D-vitamin egy zsírban oldódó vitamin, amely napfény hatására termelődik a bőrünkben. Jó forrásai közé tartozik a hal, a marhahús, a tojássárgája, a sajt és a gomba. Az eddigi kutatási eredmények azt mutatják, hogy a pattanásos embereknél jóval alacsonyabb D-vitaminszintet mértek, mint azon emberek esetében, akiknek nem voltak pattanásaik.

Az E-vitamin szintén egy zsírban oldódó vitamin, amely antioxidánsként működik. Gazdag forrásai a diófélék, a magvak, a növényi olajok és a zöld leveles zöldségek. Nagy mennyiségben nem javasolt a fogyasztása, még akkor sem, ha pattanásaink vannak – ugyanis ez a vitamin is hatékony a pattanások kezelésében –, mivel vérzéshez vezethet.

A cink megtalálható a húsfélékben, a halakban és a tenger gyümölcseiben. A kutatások szerint a pattanásos emberek alacsonyabb szérumcinkszinttel rendelkeznek. A cinkkiegészítők nemcsak a pattanások számát csökkentik, hanem a bőrben kialakult gyulladást is. A túlzott cinkbevitel zavarhatja a magnézium és a réz felszívódását.

Visited 1 times, 1 visit(s) today
Loading RSS Feed

Loading RSS Feed