Tejjel is védekezhetünk a vastagbélrák ellen

Egy új tanulmány alapján napi egy nagy pohár tej elfogyasztása közel ötödével csökkentheti a vastagbélrák kockázatát – írja a The Guardian. A szakértők szerint a nagyjából fél liter tejben található 300 milligramm kalcium napi szinten 17 százalékkal alacsonyabb bélrákkockázattal párosul, de a nem tejféle források, például a dúsított szójatej is hasonló védőhatást fejt ki.

Ez az átfogó tanulmány szilárd bizonyítékot szolgáltat arra, hogy a tejtermékek segíthetnek a vastagbélrák megelőzésében, nagyrészt a bennük található kalciumnak köszönhetően

– mondta Dr. Keren Papier, az Oxfordi Egyetem munkatársa és a csapat tagja.

A vastagbélrák a harmadik leggyakoribb ráktípus a világon, amely évente közel 2 millió megbetegedést és egymillió halálesetet okoz. Az új diagnózisok száma 2040-re várhatóan eléri a 3,2, a halálozásoké pedig 1,6 milliót, főként a gazdag országokban tapasztalható növekedés miatt. Egyelőre tisztázatlan okokból a bélrák világszerte erőteljesen nő a fiatalabbak körében.

Bár a tendenciák aggasztóak, a betegségek több mint fele megelőzhető az étrend és az életmód megváltoztatásával. Az egészséges testsúly megtartása, a több rostfogyasztás, a kevesebb alkoholbevitel, a fizikai aktivitás és a dohányzás mellőzése mind-mind hozzájárulnak a kockázat csökkentéséhez. Az étrend különösen fontos: minden ötödik eset a túl sok vörös vagy feldolgozott hús fogyasztásával függ össze.

Az epe- és zsírsavakhoz kötődik

Korábbi tanulmányok azt sugallták, hogy a tejtermékek segíthetnek a bélrák megelőzésében, de a bizonyítékok nem voltak egyértelműek. A kutatók most több mint 540 ezer nő közel 17 évet felölelő étrendi adatait elemezték, hogy kiderítsék, miként hat a kockázatra 97 féle élelmiszer, ital és tápanyag.

A szakértők meggyőző információkat találtak arra vonatkozóan, hogy a kalcium védelmet nyújthat a bélrák ellen, emellett megerősítették, hogy az alkohol és a vörös vagy feldolgozott húsok növelik a veszélyt. Napi 20 gramm plusz alkohol fogyasztása – tehát nagyjából egy nagy pohár bor – például 15 százalékkal magasabb kockázatot jelent.

A vizsgálat a posztmenopauzában lévő nőkre összpontosított, de Papier szerint a kalcium pozitív hatása várhatóan a férfiakra és a fiatalabbakra is érvényes. „Úgy gondoljuk, hogy a kalcium védelmet adhat a vastagbélrák ellen azáltal, hogy a vastagbélben lévő epesavakhoz és szabad zsírsavakhoz kötődik, ami segít csökkenteni azok rákkeltő potenciálját” – emelte ki a kutató.

The post Tejjel is védekezhetünk a vastagbélrák ellen first appeared on 24.hu.

Visited 1 times, 1 visit(s) today
Loading RSS Feed

Loading RSS Feed