A fodros kel egyik egészségügyi előnye nem más, minthogy gazdag forrása az antioxidáns C-vitaminnak. Erre a vitaminra egész évben, de különösen télen nagy szükségünk van.
Ezt a vitamint természetes módon nem tudjuk előállítani, pedig nagy szükségünk van rá. Nemcsak az immunrendszer erősítése miatt, hanem azért is, mert a C-vitamin segíti a vas felszívódását az elfogyasztott növényi alapú ételekből. A C-vitamin kollagént termel a sebek gyógyításának elősegítésére, és védi az immunrendszert a betegségekkel szemben.
Ha több rostot szeretnénk beilleszteni az étrendünkbe, a fodros kel egy nagyszerű választás. A rost segít enyhíteni a székrekedést, kiegyensúlyozza a vércukorszintet, csökkenti a koleszterinszintet, és javítja az emésztőrendszer egészségét.
A fodros kel egy olyan tápanyagban is bővelkedik, amely fontos a csontok egészsége és a test egészséges véralvadási funkciói szempontjából. Ez a vitamin nem más, mint a K-vitamin.
Ez a zöldség szívegészséges tápláléknak is számít, merthogy gyulladáscsökkentő előnyökkel jár; a szívbetegség pedig olyan krónikus betegség, amely a gyulladás talaján jön létre. A keresztesvirágú zöldségek fogyasztása csökkenti a kalcium felhalmozódását a szervezetben, ez pedig a szív egészségét védi.
A keresztesvirágú zöldségek – mint a fodros kel – glükozinolátokat tartalmaznak. Az ételek rágása és emésztése során ezek a glükozinolátok bizonyos vegyületekre bomlanak, amelyek rákellenes előnyöket kínálnak.
A fodros kelből sok mindent készíthetünk, mi most egy turmixitallal és egy salátarecepttel készültünk a kedves olvasóknak.
Zöld almás, gyömbéres fodroskel-turmixital hozzávalói:
• 1 kisebb zöld alma,
• egy maréknyi fodros kel,
• egy teáskanál méz,
• 2 dl víz,
• egy ujjnyi gyömbér.
Elkészítése:
Hámozzuk meg az almát, kockázzuk fel, és mehet is a turmixgépbe. Adjuk hozzá a megmosott és összetépkedett kelleveleket, a lereszelt gyömbért, a mézet és a vizet. Turmixoljuk le, és már fogyaszthatjuk is.
Újhagymás-chilis fodroskel-saláta hozzávalói:
• 1 kisebb fodros kel,
• 1 kígyóuborka,
• 3 újhagyma,
• egy csokor koriander,
• 2 sárgarépa,
• egy fej lila hagyma,
• egy csipet chili,
• 1 evőkanál méz,
• ízlés szerint só,
• 1 lime.
Elkészítése:
Pároljuk meg a fodros kelt enyhén sós vízben, majd hagyjuk kihűlni és mehet is a salátástálba. Hámozzuk meg és szeleteljük fel az uborkát, ami szintén mehet a salátástálba. Adjuk hozzá a megmosott és felkarikázott újhagymát. A szárát is, hiszen nagyon sok tápanyagot, azaz vitamint és ásványi anyagot tartalmaz. Hámozzuk meg és reszeljük le a sárgarépát, és adjuk a salátához. Mossuk meg és vágjuk apróra a koriandert, amit szintén keverjünk a salátához. A lime levében keverjük el a mézet, a sót és a chilit, és keverjük a salátához.