Dubaji csokis fánk: a farsang új kedvence

Javában tart a farsang időszaka, s ha farsang, akkor elmaradhatatlan a fánk. Ennek a hagyományos finomságnak megannyi változata van, ám nem meglepő, hogy a dubaji csoki 2024 őszétől tartó diadalmenete kapcsán, az “őrület” farsangkor sem ismer határokat: új kedvenc lehet minden család asztalán a dubaji csokis fánk.

Pászner Gábor – az interneten Gábor, a házi pékként ismert gasztroblogger, akinek több receptjét megismerhették korábban a Sokszínű vidék olvasói – úgy gondolta, elkészíti, majd rajongói százezres táborával megismerteti a dubaji csokis fánk receptjét, melyről igazán hangulatos videót is készített.

A dubaji csoki sikerének örömére elhoztam nektek a trendet a szakmámhoz közelálló formában is, hiszen a legújabb receptemben dubaji csokis fánkok elkészítését mutatom be. A tölteléken ez esetben lágyítottam, hogy jobban passzoljon a fánk tésztájához, így egy nagyon kellemes eredményt kaptam, mondhatni életem egyik legfinomabb fánkját

– írta a Facebookon.

Lássuk előbb írott formájában a receptet!

A tészta összetétele

Gábor a Házi Pék Finompékáru liszt: 400 g
Friss élesztő: 20g, vagy szárított élesztő: 5,6 g
Só: 4  g
Cukor: 45  g
Vaníliás cukor: 8 g (1 csomag)
Vanília paszta/esszencia: kevés (elhagyható)
Vaj/Margarin: 40 g
Tojássárga: 3 db
Rum: 35 ml
Tej: 150 ml

A töltelék összetétele

Kadayif tészta: 180 g
Vaj a tészta pirításához: 50 g
Pisztáciakrém: 400 g
Habtejszín: 100 g
Mascarpone: 100 g
Tahini szezámmagpaszta: 40 g

Szükséges még bő olaj a sütéshez, tejcsokoládé, és fehércsokoládé a fánkok tetejére, valamint tört pisztácia, vagy bármely egyéb díszítőelem.

Az elkészítés menete

Tészta dagasztása a zsiradék utólagos hozzáadásával
Tésztaérés: 45 perc
A tészta nyújtása, fánkok szaggatása, a maradék tészta újradolgozása
Kelesztés: 40-60 perc
Sütés: 160-175C°-os olajban, oldalanként kb. 2-3 percen át. A sütés első szakasza fedő alatt történik.
Csokoládé olvasztása, majd a kihűlt fánkok tetejének lemártása, további díszítésük.
A Kadayif tészta pirítása, majd kihűtése. Tejszínhab verése, majd a töltelék kikeverése.
A fánkok félbe vágása, majd megtöltésük.

Nézzük meg mindezt videón!

A dubaji csoki térhódítása óta szinte tarol a gasztronómiában. Receptje több változatban bejárta a világhálót, majd egészen váratlan kreációk is megjelentek a vendéglátósok kínálatában. Egy balatoni étteremben például dubaji csokis burger is található az étlapon, a Nógrád vármegyei Szécsényben pedig ínycsiklandó dubaji csokis pizzákat sütnek egy pizzériában.

Kapcsolódó
Meghódította az internetezőket Gábor, a házi pék receptkavalkádja
2015-ben a jobb lehetőségek reményében költözött családjával Németországba.

The post Dubaji csokis fánk: a farsang új kedvence first appeared on Sokszínű vidék.

Visited 1 times, 1 visit(s) today
Loading RSS Feed

Loading RSS Feed