Öt imádni való vegán márka (nem csak vegánoknak)

Ilyen volt a Vegan Summit 2025: mi újat tud mutatni egy ilyen esemény egy elhivatott vegánnak, és van-e ott keresnivalója egy mindenevőnek? Szerzőnk bemutatja a 4+1 kedvenc márkáját is az eseményről.

Vegánnak lenni nem könnyű, legalábbis Magyarországon. A legtöbb menzán sokszor be kell érni a rántott gomba-köret kombóval, a boltok polcain sincsenek mindig jól látható helyen az állati eredetű összetevőktől mentes termékek, a családi-baráti összejöveteleken sem mindig gondolnak rájuk, cserébe hallgathatják a jó tanácsokat arról, milyen fontos a hús, a tej és a sajt a szervezetnek.

Több ebből

Mások kidobják, ők kását csinálnak belőle öt országnak. Erre gyűjt a magyar csapat, akire már a cseh óriás is felfigyelt
Krisztián 28 négyzetméteres miniműhelyéből épít márkát, és a füzetek kedvéért még varrni is megtanult

Ennek ellenére hazánkban is kialakult mára egy távolról is jól látható méretű, vegán életformát folytató vagy ez iránt nyitott réteg. Budapesten került sor egy nagyszabású, a vegán életmódra fókuszáló, egész napos rendezvény, és már kapunyitás előtt elfogyott rá minden jegy.

Sok példát láttunk már arra, amikor egy tematikus esemény a valóságban csalódást okozott, sok a banánhéj, amin könnyű elcsúszni. Alapvetően azért látogattunk el a Vegan Summit 2025-re, hogy megtudjuk, egy gyakorló vegánnak tud-e újat mutatni, hasznos információkkal szolgálni, és hogy egy falánk mindenevő, vegánsággal csak érintőleges kapcsolatban lévő látogató is jól érezheti-e magát rajta.

Unalom helyett

A Vegan Summit 2025 programja több fő pillérre épült, nyitástól zárásig zajlottak egymás után egy nagy teremben a különféle előadások, kerekasztal-beszélgetések, a gasztronómiától kezdve az egészségen, fenntarthatóságon, biotechnológián át egészen a gazdasági lehetőségekig érintve rengeteg kérdéskört.

Vegan Summit 2025
info
Szalai Péter // Forbes.hu
Az előadások, kerekasztal beszélgetések iránt rengetegen érdeklődtek. Fotó: Szalai Péter

Ügyesen vegyítették a könnyedebb, bárki által befogadható és a hardcore-abb szakmai témákat, szóval jó eséllyel minden látogató találhatott köztük olyat, amihez tud kapcsolódni.

A sokoldalúságot a meghívott vendégek köre önmagában reprezentálta. Schwab Richárd gasztroenterológus és Szabó Adrienn dietetikus mellett például feltűnt a színpadon Litkai Gergely, Steiner Kristóf, vagy épp Páli Judit bikinifitnesz-bajnok, sőt még punkzenész is Acélos Balázs (Don Gatto) személyében.

A privát workshopokon különféle specializált területekben mélyedhettek el az érdeklődők, például megtanulhatták, hogy mikor, milyen szépségápolási terméket kell használniuk, vagy egy-egy menüsor elkészítését is.

Vegan Summit 2025
info
Szalai Péter // Forbes.hu
A vegánság egyik alapja az étkezés.

Ha már itt tartunk, természetesen és szerencsére a falatozásra is óriási hangsúlyt fektettek az eseményen. A teljesen korrekt fogásokat kínáló büfék mellett számos helyen lehetett belekóstolni különféle finomságokba a bazársoron. A kiállítók nemcsak bemutatták portékáikat, de lehetett is tőlük vásárolni. A kínálat az édestől a sósig terjedt, a csokitól kezdve a kencéken, krémeken át egészen a vegán kolbászokig, és természetesen lehetett találkozni növényi alapú illatszerekkel, sminkekkel, testápolókkal foglalkozó vállalkozásokkal is.

A kiállítók között voltak nagy multicégek, disztribútorok éppúgy, mint pár fős hazai manufaktúrák egyaránt.  Ami nagyon tetszett, hogy beszélgetni is lehetett velük, így a totál laikusok is képbe kerülhettek azzal kapcsolatban, hogy egyik-másik termékcsalád mire jó, kinyitva számukra egy egészen új világot. És azoknak is tudtak újat mondani, akik szakértőnek számítanak vegán fronton.

4+1 kedvenc kiállító

Bean-to-Bear. Aprócska magyar vállalkozás, saját műhelyben készítenek irgalmatlanul finom vegán csokoládét. Az alapanyagok beszerzése során kiemelt figyelmet fordítanak a fair-trade kereskedelemre is. A csomagolás merített papírból készül, amibe belekeverik a kakaóbab héjának törmelékét is.

Bean to Bear
info
Szalai Péter // Forbes.hu
Nem csak a csoki igényes, hanem a csomagolás is.

Sophie’s Delight. Kézműves vegán sajtokat készítenek, például tofu vagy kesudió felhasználásával. A tevékenységüket Angliában kezdték meg kinti magyarok által alapított családi vállalkozásként, és most térnek haza, hogy Magyarországon is megkezdjék a termékek forgalmazását. A sajtjaik csodálatosak!

Nutridude. Apró magyar cég, amely különféle ízesítésű vegán mogyorókrémeket készít, például szabolcsi alma felhasználásával. Most kezdik meg a termékek forgalmazását, csak drukkolni lehet nekik, a portékájuk döbbenetesen jó ízű – amellett, hogy igen egészséges.

Nutridude
info
Szalai Péter // Forbes.hu
A Nutridude vegán mogyorókrémnek van olyan fajtája, amihez szabolcsi almát is használnak.

Cosmofood. Néhány főt foglalkoztató családi vállalkozás, akik zöldség és gyümölcskristályokat készítenek, illetve forgalmaznak. A speciális eljárással készülő finom étrendkiegészítő igen egészséges, rengeteg vitamin pótlására alkalmas, és több különféle formában is fogyasztható.

Vauu: A kakukktojás a válogatásban a Vauu, amely vegán kutyatápszer és vitamin előállításával foglalkozik. Egy kis, Szeged közeli műhelyben zajlik a munka, ahol saját fejlesztésű termékek készülnek. Ezt nem kóstoltam, de hát őrület önmagában az, hogy létezik vegán kutyavitamin, ezt egyszerűen nem lehet nem szeretni!

Vauu
info
Szalai Péter // Forbes.hu
Van már magyar gyártású vegán kutyavitamin is.

The post Öt imádni való vegán márka (nem csak vegánoknak) appeared first on Forbes.hu.

Visited 1 times, 1 visit(s) today
Loading RSS Feed

Loading RSS Feed