Ez a különbség a kacsamáj és a libamáj között

Magyarország piacvezető a libamáj-előállításban, egy új nemzetközi trend szerint pedig a kacsamáj kezd egyre népszerűbbé válni, és már nemcsak a Márton nap, hanem a karácsonyi ünnepkör részét is képezi már mindkét élelmiszer. Azt viszont sokan nem tudják, hogy mi a különbség például ízben a kettő között.

A Dining Guide korábbi összeállítása szerint  a kacsamáj íze karakteresebb, és kevésbé költséges az előállítása (persze így sem olcsó). Rövidebb a tömési időszak, és kevesebb zsírt is veszít készítéskor. A libamájnak viszont nagyobb a presztízse, hiszen az előállítása is drágább. Éppen ezért a termékhamisítás sem ritka, amikor is libamáj címen (és áron) kacsamájat kapunk.

Getty Images

Színben és méretben is eltérőek: a cikk szerint a libamáj általában nagyobb és világosabb, míg a kacsamáj kisebb és sárgásabb. Azonban ezeket befolyásolhatja a táplálék is, mely az állatok szervezetébe kerül.

Ami viszont biztos, a kacsamáj eleje laposabb, míg vége hegyesebb, a libamáj pedig hengeresebb formájú.

Amikor kiválasztjuk a májat, figyeljünk a méretre. Ha szembeötlően nagy, az azt jelenti, hogy túltömték az állatot és sok zsírt fog veszíteni. A frissesség is fontos tényező. Körülbelül egy hétig tárolható hűtőszekrényben (zsírjában vagy alufóliával lefedve), de akár egy hónapig is eláll, ha vákuum alá helyezzük vagy lefagyasztjuk. Feldarabolt állapotban maximum fél nap alatt, egészben 12-24 óra alatt felolvad, és fogyasztható lesz. Viszont ezek után már ne tegyük újra félre, együk meg mind, ha lehet, tették hozzá.

Mint megírtuk, hazai libamáj került a világ legjobbjai közé.

Kapcsolódó

The post Ez a különbség a kacsamáj és a libamáj között first appeared on Sokszínű vidék.

Visited 1 times, 1 visit(s) today
Loading RSS Feed

Loading RSS Feed