Antibakteriális védelem és jobb bélegészség fahéjjal – köhögés elleni fahéjas italrecepttel

Rusztikus faasztalon egy köteg fahéjrúd, mellette csomagok és fenyőág.

Rusztikus faasztalon egy köteg fahéjrúd, mellette csomagok és fenyőág.

Amennyiben antibakteriális védelemre vágyunk, úgy nagyon hasznos, ha otthon, pontosabban a konyhánkban is vannak olyan fűszerek, amelyek segíthetnek a baktériumok, a bakteriális fertőzések és a baktériumok okozta betegségek elleni küzdelemben. A fahéjnak kiemelkedő az antibakteriális hatása, de egyéb hasznos tulajdonságai és hatásai is vannak. Mutatjuk is, hogy melyek ezek!

A fahéj az egyik legrégebbi fűszer az egész világon. Ezt a fűszert, gyógynövényt már a Bibliában is megemlítették. Népszerűsége az ókorban is fokozódott. Egyiptomban már kereskedtek is ezzel a fűszerrel. Az emberek sok pénzt fizettek ki azért, hogy egy kevés fahéjhoz jussanak. Egy időben a fahéj volt a világ egyik legdrágább és legnehezebben beszerezhető fűszere. Az ára akkor emelkedett igazán, amikor az emberek felfedezték a gyógyító képességeit.

A fahéjnak kiemelkedő a gyógyászati és a nyugtató hatása. Jelentős antibakteriális, gombaellenes és vírusellenes hatásokkal rendelkezik. A fahéj különleges illatát és ízét a benne található illóolajoknak köszönheti, pontosabban a növényben található cinnamaldehid nevű vegyületeknek.

Ha emésztési problémákkal küzdünk, akkor is jó, ha van a konyhában ebből a gyógynövényből, a fahéj ugyanis fokozza a bél egészségét. Mivel prebiotikus tulajdonsággal rendelkezik, így segíti visszaállítani a bélflóra egyensúlyát, és nagyon hatékonyan kezeli az olyan emésztési problémákat, mint a puffadás, fokozott bélgázképződés és hasi fájdalom, hasi görcsök.

A fahéjnak a vérnyomáscsökkentő hatása is ismeretes. Azonban ez a vérnyomáscsökkentő hatás nem hosszútávú, így ha valakinek vérnyomásproblémái vannak, akkor ne csak a fahéjra bízza magát, hiszen hosszútávon a magas vérnyomásnak súlyos és beláthatatlan következményei lehetnek.

Az azonban bizonyos, hogy nagyon hatékony a vércukorszint természetes kezelésében. Egy tanulmány pedig arról számolt be, hogy a fahéj még azoknál a személyeknél is csökkentette az éhomi vércukorszintet, akik 2-es típusú cukorbetegségben szenvedtek.

Ahogy öregszünk, úgy az agyunk is öregszik, ennek következménye lehet a memóriaromlás. A demencia és az Alzheimer-kór elsősorban az idősebb személyek betegsége. A kor előrehaladtával ugyanis plakkok képződnek az agyban, amely meggátolja az idegsejtek megfelelő működését, csökkenti a jelátvitelt, és kevesebb tápanyag hasznosul, ami természetesen az agy működésére és egészségére is kihat. A kutatási eredmények azonban azt mutatják, hogy a fahéj rendszeres fogyasztásával csökkenhet az agyban a plakk-képződés, így a gondolkodás és az emlékezet is a régi maradhat.

A fahéj rendszeres fogyasztása egészséges embereknek javasolt. Ha valaki gyógyszert szed, vagy valamilyen betegségben szenved, mindenképpen kérje ki a kezelőorvosa véleményét és tanácsát a rendszeres fahéjfogyasztással kapcsolatban.

Mint ahogy mindennel, így a fahéjfogyasztással kapcsolatban sem árt az óvatosság. A túl sok őrölt fahéj fogyasztása légzési problémákat is okozhat. A fahéj cinnamaldehid nevű vegyületet tartalmaz, amely torokirritációt is okozhat. Ez a vegyület kiszáríthatja a torkot, és a torok viszketését idézheti elő.

Egy fahéjból készült köhögés elleni italt is készíthetünk, mutatjuk a receptet!

Köhögés elleni fahéjital hozzávalói:

• fél csésze víz,
• 2 evőkanál méz,
• 2 evőkanál almaecet,
• fél teáskanál Cayenne-bors,
• fél teáskanál őrölt gyömbér,
• fél teáskanál őrölt fahéj.

Elkészítése:

Melegítsük fel a vizet, majd minden hozzávalót adjunk hozzá. Alaposan keverjük össze, majd öntsük át egy steril üvegbe. Tároljuk hűtőszekrényben! Ha köhögünk, akkor naponta 2-3 teáskanálnyit is elfogyaszthatunk belőle.

Visited 1 times, 1 visit(s) today
Loading RSS Feed

Loading RSS Feed