Eurovízió 2024: a holland indulót kitiltották a főpróbáról

Szombat este kerül megrendezésre az Eurovíziós Dalfesztivál idei döntője. Ennek főpróbáját hagyományosan péntek este tartják meg, ezen azonban a Hollandiát képviselő Joost Klein nem léphetett színpadra, mert a délután folyamán felfüggesztették egy színfalak mögött történt incidens miatt, írja a BBC.

Az eseményt szervező Európai Műsorsugárzók Uniója (EBU) nem pontosította, hogy mi volt a Kleint érintő „incidens”, de közleményükben azt írták: vizsgálják az esetet. Megígérték, hogy a megfelelő időben további tájékoztatást adnak majd.

Egyelőre nem tudni, Klein folytathatja-e a versenyt.

A BBC arról ír, feltételezések szerint Klein konfliktusba került az izraeli delegációval, az ország részvételét ugyanis sokan megkérdőjelezték a gázai háborúban való részvétele miatt. Több tüntetés is volt ez ügyben.

Joost Klein ráadásul egy csütörtöki sajtótájékoztatón felszólalt, mikor Izrael énekesnőjét, Eden Golant arról kérdezték, nem gondolja-e, hogy részvételével veszélybe sodorja a többi versenyzőt is. A moderátor közölte Golannal, hogy nem kell válaszolnia, mire Klein hangosan közbeszólt, hogy „Miért nem?”. Golan ezután válaszában azt mondta, az EBU mindenki számára megteremti a lehető legbiztonságosabb közeget.

A főpróbát Európa-szerte figyelemmel kísérte a 37 résztvevő ország zsűrije, hiszen az itteni előadás is befolyásolja a nagydöntő pontozását. Mivel a holland versenyző nem énekelhetett élőben, az egyik elődöntőn rögzített előadását nézték meg az ítészek.

A helyzet azért is különös, mert Klein Europapa című dalát tartják a 2024 verseny egyik nagy esélyesének.

Az énekes a dalt szüleinek ajánlotta, akik gyermekkorában meghaltak. Az előadó annak idején megígérte nekik, hogy egyszer elindul majd az Eurovízión.

The post Eurovízió 2024: a holland indulót kitiltották a főpróbáról first appeared on 24.hu.

Visited 1 times, 1 visit(s) today
Loading RSS Feed

Loading RSS Feed