Orbán elárulta, ki lehet a magyar gazdaság Jockey Ewingja

A miniszterelnök kedden részt vett a Mol Poliol vegyipari komplexumának tiszaújvárosi átadóján, ahol elmondta, milyen ipari fejlődést vizionál Magyarországon. Na meg azt is, ki lehet a magyar gazdaság Jockey Ewingja.

Mi történt? A miniszterelnök kedden részt vett a Mol Poliol vegyipari komplexumának tiszaújvárosi átadóján. Az MTI tudósítása szerint Orbán kifejtette: a Mol is segíti abban Magyarországot, hogy csökkentse egyoldalú függőségeit. Példaként az új magyarországi földgáz- és kőolajlelőhelyeket említette. Alig várják, hogy a Mol vezérigazgatójára úgy tekinthessenek, mint „a magyar Jockey Ewingra” – mondta.

Mi következik ebből? A magyar gazdaság diverzifikálja az energiabeszerzési forrásait annak érdekében, hogy minél kevésbé legyen kiszolgáltatva a világpiaci folyamatoknak, mondta a miniszterelnök. Hozzátette: Magyarország földgázt szerez be Katarból, zöldáramot fog vásárolni Azerbajdzsánból, növeli a napenergia-kapacitásait, közben új atomerőművet épít. Az országnak szüksége is lesz a sok energiára, terveik szerint ugyanis az ország villamosenergia-igénye ötven százalékkal nőni fog 2030-ig, mert a legfejlettebb iparágakat honosítják meg Magyarországon. Arra vállalkoztunk, hogy a keleti nyersanyagok és erőforrások és a nyugati technika és know-how találkozási pontjává tegyük Magyarországot, mondta.

Részletek. Orbán szerint lesznek nyugati és keleti autógyáraink, a zöldenergia tárolásához szükséges technológiánk és gyártókapacitásunk, részt veszünk az űrkutatásban, bekapcsoljuk Magyarországot a legkorszerűbb információs technológiai vérkeringésbe, felépítjük a legmodernebb európai hadiipart, feljebb lépünk az élelmiszeriparban, a gyógyszer- és a vegyiparban is. Jelezte azt is, hogy a kormány tervei szerint a 12 ezer ma külföldön tevékenykedő vagy oda szállítani képes magyar cég mellé 5 ezer új kkv-t fognak támogatni, hogy külföldi piacra léphessenek és erre hamarosan programot is hirdetnek.

The post Orbán elárulta, ki lehet a magyar gazdaság Jockey Ewingja appeared first on Forbes.hu.

Visited 1 times, 1 visit(s) today
Loading RSS Feed

Loading RSS Feed