Gödörben az építőipar, de lehet, van kiút

Három jel is arra utal, hogy pozitív fordulat előtt állhat a magyar építőipar. Mondjuk, van honnan visszapattannia.

Hiába épült a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) szerint 2024. első negyedévében 23 százalékkal kevesebb lakás, mint egy évvel korábban, és ez idő alatt hiába maradt el az építési engedélyek száma 9,3 százalékkal, a Mapei Kft. pozitív fordulatban bízik, írja gyorselemzésében a segédanyaggyártó és forgalmazó a Forbes.hu-nak. Mindezt egy igen nagy mélyzuhanás után.

Mi történt? A KSH legfrissebb gyorstájékoztatója szerint 2024 márciusában az építőipari termelés volumene 6,3 százalékkal maradt el 2023 márciusához képest, de a megkötött új szerződések volumene 19,4 százalékkal nőtt. Az első negyedévben 6,7 százalékkal nőttek a termelői árak 2023 első három hónapjához viszonyítva, ugyanakkor a termelés volumen is nőtt 2,3 százalékkal.

Több ebből

A drónok új fejezetet nyitnak a háborúban – a tenger alatt is
Még hogy nem lehet magyar befektetéssel nagyot kaszálni

Mi következik ebből? Markovich Béla, a cég ügyvezetője szerint az építésekben látható csökkenés „riasztónak” tűnhet, de az építési engedélyek száma már a „lassulás ütemének mérséklődésére utal”.

Markovich három dologra alapozza jóslatukat, mégpedig a kamatok mérséklődésére, az építőanyagárak normalizálódására, valamint az új otthonfelújítási program közvetlen és közvetett hatásaira.

A kamatszint miatt néhány lakásépítő cég már megkezdte a beruházásokat, és úgy véli, a lakossági kereslet, valamint a befektetési célú lakásvásárlások is élénkülni fognak.

Az otthonfelújítási program hatására a felújítási piac élénkülésére számít, mondván, az energetikai korszerűsítési támogatások további felújítási munkálatokat generálnak.

És ami az építőanyagárakat illeti, Markovich szerint csökkenésre már nem lehet számítani, ugyanakkor számottevő drágulásra sem a következő időszakban.

Hogyan tovább? A szakember szerint az építőipar visszapattanásra majd csak a kamatszint további csökkenése és az Uniótól érkező források után újrainduló állami beruházások hatására lehet számítani, legkésőbb jövőre.

The post Gödörben az építőipar, de lehet, van kiút appeared first on Forbes.hu.

Visited 1 times, 1 visit(s) today
Loading RSS Feed

Loading RSS Feed