Geológiai gyakorlaton a NASA szakemberei

A Holdon eddig egyetlen geológus járt, Dr. Harrison Schmitt, aki az Apollo-17 (az utolsó Apollo-küldetés) során dolgozott égi kísérőnk felszínén. A jövőben sokkal nagyobb hangsúlyt kap a geológia, mivel az Artemis-küldetések során a Holdon található, az ember számára használható nyersanyagok megtalálása is a cél. Ehhez arra lesz szükség, hogy az űrhajósok megfelelő képzettséggel rendelkezzenek, és ugyanez igaz az irányító személyzetre is.

Arizona állam északi részére utaztak a NASA mindazon földi csapatának tagjai, akik mérnökként, menedzserként vagy repülési igazgatóként részei lesznek majd a holdkutatás új fázisának. A szakemberek terepi geológiai gyorstalpalóra mentek, ahol 2,5 napos oktatást kaptak.

Ez a program annak a szigorú és hosszadalmas oktatóprogramnak a sűrített változata, amelyet egyébként majd a Hold déli sarkvidékére induló űrhajósoknak el kell végezniük. A felkészítés célja az, hogy az űrhajósokat a háttérben, a Földről segítők is tisztában legyenek a lehetőségekkel, igényekkel, ami egy ilyen kutatás során felmerülhet.

„Ez mindazoknak szól, akik az űrruhákat, a szerszámokat vagy a szoftverrendszereket készítik, akik repülésirányítók lesznek, és persze mindazon menedzsereknek, akik ezeket a folyamatokat vezetik és finanszírozzák. Szeretnénk, ha mindannyian értenék, hogy a felszíni felfedező munka részletei miként fonódnak össze” – magyarázta Cindy Evans, az Artemis geológiai oktatórészlegének vezetője.

A szakemberek először elméletben ismerkedtek meg a terület múltjával, majd kivonultak a terepre és gyakorlatban kamatoztatták a megszerzett ismereteket. Ugyanazokat a lépéseket járták végig, amiket az Artemis-űrhajósok is fognak majd a Holdon. A megvizsgált kőzetek alapján döntik el a terepen, hogy merre haladjanak tovább, közben térképre viszik az útvonalat, amit bejártak – pont, ahogy az űrhajósok is fogják a Holdon.

A geológiai terepgyakorlatokon túl egy másik csapat feladata lesz – szintén Arizonában – az, hogy szimulált „holdséták” során teszteljék az űrruhákat és a különféle rendszereket, például azt a kiterjesztett valóságot alkalmazó kijelzőt, amely az űrhajósokat a jövőben segíteni fogja a Holdon.

The post Geológiai gyakorlaton a NASA szakemberei first appeared on National Geographic.

Visited 1 times, 1 visit(s) today
Loading RSS Feed

Loading RSS Feed