Mi az oka, ha mindig fázunk?

Ha állandóan fázunk, a háttérben valamilyen komoly betegség is állhat. Cikkünkben megnézzük, hogy milyen betegségek és egészségi állapotok állhatnak az állandó fázékonyság hátterében!

Az állandó hidegérzetet okozhatja az anorexia nervosa nevű betegség is, melynek a tünetei sokfélék lehetnek: depresszió, szájszárazság, száraz, foltos bőr, rossz memória, gondolkodási problémák. Az anorexia nervosa egy olyan betegség, amikor a beteg túlsúlyosnak, kövérnek érzi magát, ezért folyamatosan éhezteti magát, ami okozhatja a lábak és a kezek hidegségét. A betegség leküzdésében sokat segíthet a kognitív viselkedésterápia és a beszélgetésterápia.

Sokan szednek a szívproblémáik miatt úgynevezett béta-blokkolókat. Azonban ilyenkor nem jut elegendő vér a végtagokba, ami szintén okozhatja a kezek és a lábak hidegségét. Ha ezeket a tüneteket tapasztalja, mindenképpen konzultáljon a kezelőorvosával.

A magas vércukorszint egyik szövődménye a perifériás neuropátia, amikor is károsodnak a kéz és a láb idegei. Ilyenkor zsibbadás is megjelenhet a végtagokban. A hidegségérzet azért is jelenik meg a végtagokban, mivel az idegek felelősek azért is, hogy üzeneteket küldjenek az agynak a hőmérséklet-érzékeléssel kapcsolatban. Ezzel ellentétben a hipoglikémia, vagyis az alacsony vércukorszint hidegrázást okozhat. Cukorbetegeknél is előfordulhat, ha a kelleténél több inzulint visznek be a szervezetükbe vagy nem fogyasztanak elegendő szénhidrátot. Más okok miatt is kialakulhat hipoglikémia, például a kiegyensúlyozatlan étrend, a menstruáció következtében, vagy az étkezések kihagyása is okozhatja az alacsony vércukorszintet. A megoldás az, ha kezeltetjük a cukorbetegségünket és minden orvosi utasítást betartunk.

Ha nem tudunk felmelegedni, akkor lehet, hogy nem iszunk elegendő folyadékot, azaz dehidratáltak vagyunk. A víz ugyanis segít szabályozni a testhőmérsékletet. A dehidratációnak más tünetei is lehetnek: sötét színű vizelet, szédülés, száj- és bőrszárazság, a szokásosnál kevesebb izzadás és vizelés, fáradtság. Dehidratáció esetén nagyon fontos, hogy odafigyeljünk a víz- és az elektrolitbevitelre.

Pajzsmirigy-alulműködés esetén az anyagcsere lelassul, hiszen ilyenkor nem termelődik elegendő pajzsmirigyhormon, ami segítheti, hogy elegendő hő termelődjön a szervezetben. A pajzsmirigy-alulműködésnek egyéb tünetei is vannak: száraz haj és bőr, hajhullás, ritkuló haj, megmagyarázhatatlan súlygyarapodás, rendszertelen menstruáció. A pajzsmirigy-alulműködés kezelése mindenképpen nagyon lényeges, hiszen a pajzsmirigyhormont helyettesítő gyógyszerek szedésével a kellemetlen tünetek is megszűnnek.

A vashiányos vérszegénység az egyik leggyakoribb oka a kezek és a lábak hidegségének. A vas segít a vörösvértesteknek oxigént szállítani az egész testben, hogy hőt termeljenek. Az alacsony vasszint lassítja a pajzsmirigy működését, ami pajzsmirigy-alulműködéshez vezethet. A vashiányos vérszegénység egyéb tünetei közé tartoznak a törékeny körmök, a légszomj, a sápadt bőr és a koncentrálási nehézség.

Az alváshiány az idegrendszerre is negatív hatást gyakorol. Megváltoztatja a testhőmérsékletet szabályozó testrendszereket. A kutatások szerint az alváshiány hátrányosan befolyásolja az anyagcserét is, ami hidegérzetet alakít ki a végtagokban.

A keringési probléma megakadályozza, hogy elegendő vér jusson a végtagokba, ez a kezek és a lábak hidegségét okozza, miközben a többi testrész nem hűl le. Raynaud-kór esetén például a kézben és a lábban lévő erek összeszűkülnek, és emiatt hideggé válnak a végtagok. A szívbetegségek és a dohányzás is okai lehetnek a keringési problémák kialakulásának, a dohányzás például összeszűkíti az ereket, és ez rossz keringést vált ki.

Visited 1 times, 1 visit(s) today
Loading RSS Feed

Loading RSS Feed