Tényleg nem lesz nyugdíjunk? Vagy ez azért túlzás?

Gyakran hallani olyan vélekedést, hogy a mai aktívaknak, pláne a fiataloknak már „nem lesz nyugdíjuk”. De vajon jogos ez az aggodalom, vagy ettől azért nem kell tartani? A bankmonitor azt járta körbe, mit várhatnak a mai 30–40 évesek az állami nyugdíj intézményétől.

Végig veszik, mit jelent, hogy pár tíz év alatt egyre jobban elöregedik a társadalom, hogy egyre több idős ember juthat egyre kevesebb aktív korú járulékfizetőre. És hát ugye miből lenne akkor nyugdíj tizenévek múlva. Felvetik, mit lehet tenni a drasztikus elöregedés kiegyensúlyozása érdekében. Vajon emelni kell majd a nyugdíjkorhatárt? Vagy tovább csökkenhet a nyugdíjak értéke? Esetleg az adó- és járulékkulcsok növelése árán biztosítják majd a nyugdíjak kifizethetőségét? Megállapítják, hogy bármelyik utat is járjuk majd, mindenképpen fájdalmas intézkedésekre kell számítani.

Azt viszont egyértelmű túlzásnak vélik, hogy „nem lesz nyugdíjunk”,hiszen még a 21. század második felében is több millió adófizető lesz az országban. Ez pedig garantálja szerintük, hogy az ő befizetéseikből minden jogosultnak lesz államilag folyósított időskori jövedelme. Egy komoly bökkenő azonban lehet, az hogy a rendszer jó eséllyel nem lesz képes tisztes megélhetést biztosítani széles rétegek számára.

Ha csak a folyó finanszírozású nyugdíjra hagyatkozunk, akkor a mai fiatalok nyugdíjkilátásai rendkívül aggasztóak: várhatóan 68–70 éves nyugdíjkorhatárra és meglehetősen alacsony juttatásra kell számítaniuk. Mégis van mód arra, hogy valaki érdemben javítson a saját időskori anyagi helyzetén, de ehhez az állami nyugdíjon felül további jövedelemforrásokra van szükség. Magyarul a nyugdíj-előtakarékosságot javasolják minél előbb megkezdeni, a halogatás ugyanis jelentős kockázattal jár. Minél később kezd bele valaki félre tenni nyugdíjra, annál kisebb nyugdíjkiegészítésre számíthat.

The post Tényleg nem lesz nyugdíjunk? Vagy ez azért túlzás? first appeared on 24.hu.

Visited 1 times, 1 visit(s) today
Loading RSS Feed

Loading RSS Feed